Premierul Greciei i-a spus Maiei Sandu despre posibilatea ca Moldova să se aprovizioneze cu gaze din țara sa

0 90

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o joi pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întâlniri de la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, despre potențialul de a furniza Republicii Moldova gaze naturale din Grecia, a transmis canalul Skai TV. Potrivit acestuia, la întâlnirea dintre Mitsotakis și Sandu s-au discutat „provocări care au apărut” ca urmare a operațiunii militare ruse din Ucraina, precum și „folosirea de către Moscova a exporturilor de gaze naturale ca instrument de presiune”, scrie Adevarul.ro. 

„Prim-ministrul a subliniat că Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii, ceea ce îi va spori și mai mult rolul de hub energetic pentru Europa de Sud, precum și de pilon pentru întărirea securității energetice și aprovizionarea neîntreruptă a unei regiuni extinse, inclusiv a Moldovei”, se spune într-un mesaj al serviciul de presă al șefului guvernului grec.

În același timp, Grecia nu produce propriul gaz natural, Atena îl primește prin conducte din Turcia, precum și în formă lichefiată din alte țări. Premierul se așteaptă ca după viitoarea construcție a unei centrale de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL) plutitoare și a instalațiilor de stocare ale acesteia la Alexandroupolis, GNL să poată fi livrat pe navă, eventual în Ucraina și apoi în Moldova. Potrivit lui Mitsotakis, Alexandroupolis nu este atât de departe de Odesa, de care este despărțit de puțin peste 1.000 km.

Mitsotakis s-a întâlnit la Davos cu Patrick Gelsinger, CEO al companiei de înaltă tehnologie Intel, și a discutat despre oportunitățile de investiții în Grecia, precum și despre oportunitățile de cooperare. CEO-ul Intel l-a felicitat pe prim-ministru pentru succesul Greciei din ultimii ani, a notat postul TV. În plus, prim-ministrul a avut o scurtă întâlnire cu Klaus Schwab, fondatorul și președintele executiv al WEF.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata