Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că negocierile „tehnice” dintre reprezentanții Ucrainei și Rusiei privind încheierea războiului ar putea continua în Vatican în următoarele zile. Potrivit politicianului finlandez, Statele Unite nu s-au retras din procesul de negociere, scrie DW.
„Nu au renunțat. Iar acum numărul mediatorilor a crescut. Dacă anterior acest rol era asumat doar de SUA, acum și Europa s-a alăturat”, a declarat Stubb, citat de publicația Yle, apreciind această evoluție drept una pozitivă.
Potrivit liderului finlandez, după discuțiile telefonice ale președintelui american Donald Trump cu omologii săi ucrainean și rus — Volodimir Zelenski și Vladimir Putin — din 19 mai, consultările au continuat „la diferite niveluri”.
Papa este pregătit să găzduiască negocierile la Vatican
Pe 19 mai, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, președintele Donald Trump a anunțat că negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe „imediat”. Liderul de la Casa Albă a informat imediat despre acest lucru pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Franței Emmanuel Macron, prim-ministra Italiei Giorgia Meloni, cancelarul Germaniei Friedrich Merz și pe președintele Finlandei Alexander Stubb.
Încă de atunci, Vaticanul era luat în calcul drept locație pentru continuarea dialogului. Pe 20 mai, guvernul Italiei a anunțat că noul papă, Leon al XIV-lea, și-a exprimat acordul pentru ca Sfântul Scaun să joace rolul de gazdă a negocierilor.
O rundă anterioară a avut loc în Turcia
Pe 16 mai, la Istanbul, au avut loc primele negocieri directe între delegațiile Ucrainei și Rusiei de la începutul anului 2022. Cele două părți au convenit un schimb de prizonieri în formatul „1000 pentru 1000” și au indicat că există perspective pentru continuarea discuțiilor. A fost discutată inclusiv posibilitatea unei întâlniri personale între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.
Totuși, surse din cercurile de negociere ucrainene au transmis că delegația rusă ar fi prezentat condiții „nerealiste”, cerând, printre altele, ca Ucraina să se retragă de pe o parte a teritoriului său înainte de o eventuală încetare a focului.