Preşedintele Lituaniei atrage atenţia asupra ameninţării reprezentate de Belarusul vecin
Sistemele de apărare ale Lituaniei trebuie întărite în contextul ameninţării tot mai mari pe care o reprezintă Belarusul vecin, a declarat marţi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, cu mai puţin de o săptămână până la un summit al NATO, relatează DPA.
„Dincolo de graniţele estice ale Lituaniei există un spaţiu instabil unde sunt încălcate drepturile omului şi regulile lumii libere, unde dictatorii iau rolul de terorişti şi deturnează avioane cu pasageri şi unde securitatea graniţelor şi cea nucleară devin un instrument de şantaj”, a spus Nauseda, a cărui ţară este membră a UE şi NATO.
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a reaprins tensiunile cu UE luna trecută după ce un avion de pasageri Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar un jurnalist de opoziţie şi partenera sa au fost arestaţi. Unii lideri occidentali au spus că a fost vorba de „terorism de stat”.
Se împlineşte în curând un an de când Belarusul ajungea în atenţia media după alegerile prezidenţiale din august care au dus la proteste împotriva lui Lukaşenko, cel care şi-a revendicat victoria. Svetlana Tihanovskaia, pe care opoziţia o consideră adevărata câştigătoare a scrutinului, se află în exil în Lituania.
Cea mai recentă ameninţare a lui Lukaşenko este că le va permite migranţilor să tranziteze ţara sa în drumul lor spre UE. Lituania are o graniţă de aproape 680 de kilometri cu Belarus, care face parte din frontiera externă a UE.
Guvernul de la Vilnius a observat o înmulţire puternică a trecerilor ilegale de frontieră de către migranţi săptămâna trecută. Ministrul de interne Agne Bilotaite suspectează că este vorba de o acţiune ţintită a regimului de la Minsk.
O centrală nucleară controversată din Belarus care se află la doar 50 de kilometri de capitala Lituaniei reprezintă de asemenea un punct sensibil în relaţiile dintre cele două ţări.
Sursa: https://www.agerpres.ro