Prieteni vechi în vremuri grele: Rusia își etalează puterea militară în Cuba

94

Nava de antrenament a marinei ruse Perekop a intrat marți în Havana, în timp ce, dintr-un fort colonial din apropiere, răsunau lovituri de tun de bun venit, potrivit CNN.

În timpul unei vizite de patru zile în Cuba, marinarii de pe Perekop vor „desfășura o gamă largă de activități”, potrivit serviciului de știri de stat cubanez, iar publicul cubanez  va avea posibilitatea de a vizita nava.

Este prima vizită oficială a unei nave militare rusești în Cuba în ultimii ani și un alt semn al consolidării relațiilor dintre cei doi aliați din perioada Războiului Rece, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice aproape că a dus la prăbușirea economiei cubaneze.

„Respingem expansiunea NATO spre granițele Rusiei”  

Guvernul cubanez a luat din ce în ce mai mult apărarea Moscovei în contextul în care Rusia a fost condamnată la scară largă pentru invazia din Ucraina.

„Condamnăm, respingem expansiunea NATO spre granițele Rusiei”,  spunea președintele cubanez Miguel Diaz-Canel pentru rețeaua controlată de Rusia, RT, într-un interviu acordat în luna mai.

Rusia poate închiria terenuri în Cuba 

Liderul cubanez a criticat și sancțiunile economice impuse de SUA Rusiei, în timp ce a lăudat „proiectele rusești de cooperare și colaborare” aflate în curs de dezvoltare în Cuba.

Cuba și Rusia au făcut schimb de delegații la nivel înalt și au anunțat o serie de acorduri  care includ posibilitatea ca Rusia să închirieze terenuri în Cuba pe o perioadă de până la 30 de ani, să dezvolte facilități turistice pe plajă în apropiere de Havana, să deschidă un supermarket cu produse rusești și să aprovizioneze insula cu combustibilul de care are mare nevoie.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a trimis Cubei mai mult petrol decât oricând de la căderea URSS, în valoare de aproximativ 167 de milioane de dolari, potrivit lui Jorge R. Piñon, cercetător senior la Institutul de Energie al Universității Texas din Austin, ceea ce a reprezentat un colac de salvare crucial pentru Cuba, în contextul în care penuria a dus la așteptări lungi pentru a face plinul mașinilor pe întreaga insulă.

Rușii nu sunt singurii care își etalează puterea militară în Cuba

Dar nu doar Rusia își etalează puterea militară în Cuba.

Amintim că, recent, Cuba a denunţat marţi prezenţa „provocatoare” a unui submarin american cu propulsie nucleară, de pe 5 până pe 8 iulie, în Golful Guantanamo, unde se află o bază militară a SUA.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și