Prigojin, viitorul lider de la Kremlin? Cum pot fi interpretate speculațiile privind „detronarea” lui Putin

1 83

Șeful mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, dă semne că își dorește să obțină putere politică în Rusia, chiar să-l înlocuiască pe Vladimir Putin la Kremlin.

Celebrul șef al mercenarilor Wagner știe cum să provoace furori cu comentarii „picante” despre războiul din Ucraina și cu critici la adresa conducerii militare de la Moscova. Comentariile și criticile sale îl evită direct pe Vladimir Putin, dar nu este exclus să se îndrepte într-o zi împotriva liderului de la Kremlin. De altfel, unele voci sugerează deja că Prigojin caută să candideze la alegerile prezidențiale din martie anul viitor și să-i ia scaunul lui Putin, aflat la putere de aproape 24 de ani, relatează Euronews.

Ori Prigojin are deja experiență în manipularea publicului. Înainte de a-și trimite mercenarii în Ucraina, oligarhul rus, care și-a făcut reputație cu porecla „Bucătarul lui Putin”, și-a implicat fabrica de troli din Sankt Petersburg în influențarea societății ruse și a unor alegeri din străinătate în sensul dorit de Kremlin. Tentativa sa de a manipula alegerile prezidențiale desfășurate în 2016 în Statele Unite l-au adus în atenția Biroului Federal de Investigații (FBI) și l-au plasat pe lista neagră a Washingtonului.

„Prigojin este un personaj profund infam. Este un om care s-a ridicat făcând foarte bine tot ce și-au dorit Putin și Kremlinul”, spune pentru Euronews istoricul Mark Galeotti, un fin cunoscător al vieții politice rusești.

Ultimul său plan ar fi capturarea unui partid din Duma de Stat, ceea ce, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), ar putea declanșa „o fragmentare la nivelul puterii politice de la Kremlin”.

Potrivit portalului Meduza, Evgheni Prigojin a pus ochii pe partidul „Pentru o Rusie Justă”, care face parte din opoziția de carton a Kremlinului. Oligarhul rus s-a apropiat în ultimul timp de liderul acestui partid, Serghei Mironov, care a calificat recent Wagner drept „o formație militară eroică”. În semn de protest față de această apropiere, câțiva deputați au părăsit rândurile partidului pentru un alt proiect politic.

„O întrebare planează din ce în ce mai mult asupra politicii rusești: Ce se va întâmpla după Putin?”, remarcă pentru Euronews Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton.

În acest context, „este clar că (Prigojin, n. red.) încearcă să se poziționeze pentru a juca un rol public în politica rusă”, afirmă profesorul american.

În opinia lui Beissinger, Putin nu este în pericol să piardă puterea, dar îmbătrânește pe zi ce trece. „Și, pe măsură ce dictatorii îmbătrânesc, cei care au ambiții încearcă să se poziționeze pentru a umple, potențial, golul apărut odată cu moartea liderului”, adaugă el.

„Fără prieteni și fără aliați”

Puterea politică a lui Prigojin se bazează pe Wagner – niciun alt politician rus nu are în subordine o astfel de forță militară -, iar averea sa uriașă se datotează „protecției acordate unor regimuri africane slabe în schimbul exploatării minelor lor de aur”, subliniază Beissinger. Totuși, profesorul de la Princeton se îndoiește că Prigojin l-ar ataca vreodată în mod direct pe Putin.

Pe fondul succeselor pretinse pe Wagner pe câmpul de luptă din Ucraina, Prigojin a creat cu siguranță o furtună pe scena politică din Rusia. Oligarul s-a contrazis cu guvernatorul Sankt Petersburgului și a atacat în mod repetat conducerea militară de la Moscova pentru felul în care gestionează campania din Ucraina. În martie, Prigojin a contestat narațiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina – un pretext folosit adesea de Putin pentru a-și justifica invazia. În plus, el făcut apel în weekendul trecut la încetarea luptelor.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. Macarie spune

    Purceii din Porcăria Porcului dodon
    sunt peste măsură indignați,
    ca Porcăria lor în juvat a întrat
    și iaca Porcodonul sufletul si-a dat !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata