Prin ce tertipuri ingenioase reușește Rusia să evite sancțiunile europene. „Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă”

58

De la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, încă în februarie 2022, Uniunea Europeană a impus Kremlinului 14 pachete de sancțiuni, menite să slăbească „mașina de război” a Kremlinului. La aproape trei ani distanță, rezultatele scontate încă se lasă așteptate. Moscova a reușit să găsească un întreg arsenal de tertipuri pentru a diminua pe cât posibil efectele acestora, arată o analiză France Presse, preluată de Agerpres.

Creşterea economică a Rusiei este cu siguranţă în scădere, dar în continuare peste 4%, dovadă, potrivit Kremlinului, că sancţiunile occidentale nu funcţionează. Guvernul rus a anunţat luni o creştere cu 30% a bugetului apărării pentru anul viitor.

„Sancţiunile sunt eficiente doar atunci când coaliţia aflată la originea lor este suficient de mare”, explică Guntram Wolff, cercetător la Institutul Bruegel şi profesor de economie la Universite liberă din Bruxelles. „Or, suntem departe de aşa ceva. Cu China, India sau alte ţări din aşa-numitul „Sud global” în afara ecuaţiei, devine „foarte dificil” să fie luate sancţiuni eficiente, subliniază expertul citat într-un interviu pentru AFP.

Ţările occidentale au decis să interzică exporturile către Rusia de produse tehnologice care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme, cum ar fi microprocesoarele.

Dar aceste sancţiuni au fost eludate de Moscova foarte rapid datorită complicităţii unor ţări terţe precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstanul. „Ingeniozitatea” ruşilor pentru a se aproviziona este „considerabilă”, recunoştea recent David O’Sullivan, emisarul special al UE pentru sancţiuni.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și