Procesul contra laureatului Nobel Ales Bialiaţki începe joi la Minsk

0 60

Autorităţile belaruse sunt decise să deschidă joi procesul împotriva lui Ales Bialiaţki, laureat al premiului Nobel pentru Pace, ce riscă o pedeapsă de 12 ani de închisoare într-un caz considerat de susţinătorii săi drept un preţ politic pentru activitatea sa în domeniul apărării drepturilor omului, relatează Reuters. Anunţul a fost făcut de un tribunal din Minsk.

Activistul în vârstă de 60 de ani, co-fondator al organizaţiei pentru drepturile omului Viasna-1996, este unul dintre cei mai proeminenţi dintre sutele de belaruşi care au fost întemniţaţi în timpul reprimării violente a protestelor antiguvernamentale izbucnite în vara lui 2020.

Bialiaţki, care în luna octombrie a împărţit Nobelul pentru Pace cu organizaţia rusă Memorial şi cu Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina, a fost arestat în 2021 împreună cu doi colegi de-ai săi din organizaţia Viasna-1996.

Cei trei riscă între şapte şi 12 ani de închisoare pentru acuzaţiile de finanţare a protestelor şi trafic de bani. Ales Bialiaţki nu a făcut comentarii publice despre acuzaţii şi avocatul său are interdicţia de a dezvălui informaţii despre acest caz.

În acelaşi dosar, un al patrulea activist pentru drepturile omului care a părăsit Belarusul este judecat în contumacie.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata