Programul clandestin al Rusiei de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului

0 55

Rusia derulează un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, potrivit unor noi acuzații.

Informațiile provin dintr-o investigație comună a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, relatează BBC. Potrivit acesteia, Rusia deține o flotă de nave deghizate în traulere de pescuit și nave de cercetare în Marea Nordului. Acestea au la bord echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locurile importante pentru posibile sabotaje.

Oficialii britanici sunt la curent cu navele rusești care se deplasează în apele britanice în cadrul programului.

Dezvăluirile vor fi prezentate în cadrul unei serii de reportaje care urmăresc traiectoria navei rusești Amiralul Vladimirski.

Un ofițer danez în domeniul contrainformațiilor susține că planuri de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict pe scară largă cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene a afirmat că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și controlat direct de la Moscova.

Jurnaliștii spun că au analizat comunicațiile rusești interceptate care indică așa-numitele nave fantomă care navighează în apele nordice și care și-au oprit emițătoarele pentru a nu-și dezvălui locația.

Reportajul se concentrează navei rusești Amiral Vladimirski. Oficial, aceasta este o navă oceanografică expediționară sau o navă de cercetare subacvatică. Potrivit investigației ar fi, de fapt, o navă rusească de spionaj.

Un fost expert al Marinei Regale britanice, care a rămas anonim, a urmărit deplasările navei în apropierea a șapte parcuri eoliene din largul coastelor Regatului Unit și ale Olandei în timpul unei misiuni.

Acesta a observat că nava încetinește atunci când se apropie de zonele în care se află parcuri eoliene și zăbovește în vecinătatea lor. Totodată, a navigat timp de o lună cu emițătorul oprit.

Un reporter care s-a apropiat de navă într-o barcă mică, a fost întâmpinat de un individ mascat care purta ceea ce părea a fi o pușcă de asalt militară.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata