Propaganda rusă: Referirile religioase, evocate frecvent pentru a justifica războiul din Ucraina

0 86

Propagandiștii Kremlinului au făcut de-a lungul timpului o serie de referiri religioase pentru a justifica războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Înainte ca Rusia să-și dezlănțuie războiul pe scară largă din Ucraina, subiectul religiei a fost rareori discutat de cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului din mass-media de stat din Rusia. Războiul ar fi trebuit să fie rapid și nedureros, iar folosirea lui Dumnezeu ca scuză pentru a fura pământul vecinului său nu era necesară, scrie jurnalista Julia Davis într-o analiză publicată pe site-ul Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

La 31 decembrie 2021, Oleg Voloșin, un ex-consilier al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a prezis că „Rusia ar putea distruge Ucraina în mai puțin de zece minute”. În aceeași ordine de idei, analistul militar Mihail Hodarionok prevedea căderea Ucrainei în doar 11 minute.

După ce s-a trezit la realitate în fața rezistenței ucrainenilor, Kremlinul a avut nevoie de o explicație mai bună pentru decizia sa de a invada și de un stimulent mai puternic pentru a atrage populația în eforturile sale sângeroase. Din aprilie 2022, mass-media de stat și parlamentarii ruși au început să prezinte războiul de agresiune al lui Putin ca pe o cruciadă sfântă.

Într-o intervenție la Pervîi Kanal, deputatul Viaceslav Nikonov, un nepot al fostului ministru sovietic de Externe Viaceslav Molotov, a făcut următoarea declarație: „În lumea modernă, suntem întruchiparea forțelor binelui. Aceasta este o ciocnire metafizică între forțele binelui și răului… Purtăm un adevărat război sfânt și trebuie să câștigăm”.

Până în iulie, această premisă a fost extinsă pentru a împleti islamul cu ortodoxia. Într-o apariție la emisiunea „60 de minute”, Apti Alaudinov, comandantul miliției cecene „Ahmat” a lui Ramzan Kadîrov, a susținut că forțele armate ruse mobilizate în Ucraina duc un „război sfânt” împotriva „antihristului”, despre care a spus că este sprijinit de homosexuali și alte minorități sexuale.

Celebrul propagandist Vladimir Soloviov a folosit un limbaj similar în octombrie, comparând războiul lansat de Vladimir Putin în Ucraina cu un jihad: „Est un jihad, acesta este un război sfânt!”. În ianuarie 2023, Soloviov, care pretinde că este evreu, scanda „Allahu Akbar” la televiziunea de stat.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata