Propaganda rusă spune că Bill Clinton l-a asigurat pe Elțîn că NATO nu va fi o amenințare pentru Rusia. Ce trece sub tăcere Moscova

146

Agenția de stat rusă Tass, parte a propagandei Moscovei, readuce în discuție, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, informația că în 1997, în cadrul unei întâlniri cu omologul său american Bill Clinton, fostul președinte rus Boris Elțîn a calificat drept o greșeală extinderea NATO spre est, iar acesta din urmă, la rândul său, a asigurat că Alianța Nord-Atlantică nu va reprezenta o amenințare pentru Rusia.

Tass precizează că acest lucru reiese din documente declasificate ale guvernului american, publicate de organizația americană National Security Archive, instituție non-guvernamentală, non-profit, de cercetare și arhivă situată în campusul Universității George Washington din Washington, D.C, fondată în 1985.

Potrivit documentelor citate de agenția rusă, Elțîn i-ar fi spus lui Clinton la întâlnirea din Finlanda: „Poziția noastră nu s-a schimbat. Avansul NATO spre est este în continuare o greșeală. Sunt gata să închei un acord cu NATO nu pentru că îmi doresc acest lucru, ci pentru că este un pas forțat. Nu există altă soluție pentru astăzi”, a subliniat Elțîn. „Dar un lucru este foarte important: extinderea nu trebuie să afecteze fostele republici sovietice”, a subliniat el. – Nu pot semna niciun acord fără o astfel de formulare. În special Ucraina”.

De asemenea, potrivit documentelor, Elțîn s-a oferit să încheie un „gentleman’s agreement verbal” prin care fostele republici sovietice să nu adere la NATO. Înțelegerile ar fi fost confidențiale.

Clinton ar fi răspuns: „Dacă vă amintiți, v-am spus la ultima noastră întâlnire că încerc să creez un nou NATO care să nu fie o amenințare pentru Rusia, ci să permită Statelor Unite și Canadei să rămână în Europa, să lucreze cu Rusia și cu alte țări pentru a construi o Europă liberă și indivizibilă și pentru a rezolva alte probleme”. „Am încercat să vă asigur pe dumneavoastră, guvernul rus și poporul rus că încerc să schimb NATO”, a mai precizat liderul de la Casa Albă.

„Dacă am fi de acord ca niciun membru al fostei Uniuni Sovietice să nu adere la NATO, ar fi rău pentru încercările noastre de a construi un nou NATO, dar ar fi rău și pentru încercările voastre de a construi o nouă Rusie”, a susținut Clinton la acea vreme. – Nu sunt naiv. Înțeleg că vă interesează cine va adera la NATO și când. Trebuie să ne asigurăm că ne putem consulta cu privire la toate aceste subiecte în viitor, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre asta. Înseamnă că vom fi conștienți de preocupările dumneavoastră și că veți înțelege deciziile noastre, poziția noastră, gândirea noastră,” l-ar fi liniștit Clinton pe Elțîn.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și