PUN condamnă vehement discursul lui Krasnoselski despre victimele războiului de pe Nistru

352

Partidul Unității Naționale (PUN) condamnă „vehement discursul jignitor al autorităților separatiste de la Tiraspol față de acțiunile legitime ale Republicii Moldova de apărare a independenței și integrității sale teritoriale” și avertizează în același timp guvernarea de la Chișinău că „va sancționa drastic cedările unilaterale față de regimul de la Tiraspol” și orice încercare „de înțelegere și dialog cu separatismul transnistrean, care vin în detrimentul suveranității și a intereselor naționale”.

Reacția a fost lansată de PUN, după ce luni, 6 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea așa-zisei armate transnistrene, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a acuzat Republica Moldova de „genocid împotriva poporului transnistrean”, numind „terorism și crime” acțiunile Chișinăului de restabilire a controlului constituțional și de menținere a integrității sale teritoriale.

„Până în prezent, Moldova nu a răspuns pentru crimele sale de război. Nu a răspuns pentru atacurile teroriste împotriva poporului transnistrean, nu și-a exprimat regretul pentru genocidul împotriva poporului transnistrean. În Moldova nu există consecințe juridice și de drept pentru războiul respectiv, absolut niciun regret. Iar dacă cineva nu își regretă crimele, înseamnă că este gata să săvârșească altele similare. Acei teroriști care au împușcat oameni în ceafă, ei sunt „eroi”. Da, acolo sunt proprii eroi – cei care au ucis. Iar noi avem proprii eroi – pe cei care au apărat. Iată care este diferența principială”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Krasnoselski și-a permis chiar să arate și „calea pe care ar trebui să o accepte autoritățile moldovenești” pentru reconcilierea celor două maluri de Nistru – „exprimarea regretului pentru faptul că Moldova a declanșat războiul în Transnistria și a distrus „integritatea teritorială a Moldovei sovietice”.

„Astfel de declarații, care vin repetat din gura liderilor separatiști timp de peste 30 de ani, ascund o profundă incompatibilitate istorică și politică între cele două entități, ambele un rezultat al construcțiilor imperiale ruso-sovietice. Dincolo de retorica mincinoasă și provocatoare la adresa Chișinăului, un asemenea discurs denotă esența mentalului colectiv al societății transnistrene, educată și cultivată timp de trei decenii în spiritul lumii ruse și urii profunde față de Republica Moldova”, se arată într-o notă a PUN.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și