Putin a pus ochii pe resursele minerale ale Ucrainei pentru a-și finanța războiul
Bugetul federal 2024 al Rusiei arată că Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung. Semnat de liderul de la Kremlin la începutul acestei săptămâni, acesta a dus la niveluri record cheltuielile militare – un semn al angajamentului Moscovei față de războiul său împotriva Ucrainei.
În timp ce o parte din bugetul Rusiei nu este dezvăluită, ceea ce face dificilă identificarea anumitor domenii de cheltuieli, bugetul de apărare al țării a sărit de la 3,9% din PIB la 6%, depășind cheltuielile sociale pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei.
Bugetul a dezvăluit, de asemenea, viziunea Kremlinului pentru zonele ocupate de ruși din Ucraina, scrie Kyiv Independent.
Aproximativ 653,5 miliarde de ruble (7,4 miliarde de dolari) au fost alocate pentru reconstrucția regiunilor ucrainene anexate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie până în 2026.
Zona minieră
În mod crucial, au fost puse deoparte fonduri speciale pentru a investi în industria minieră a zonei ocupate.
Anterior, Moscova a căutat în mare măsură să folosească teritoriile ucrainene conduse de împuterniciți ruși în Donețk și Lugansk ca pârghie politică și militară asupra Kievului.
Proclamând aceste zone ca fiind „republici autonome”, Moscova a evitat să investească aici, în schimb a oferite un minim sprijin social, ținând efectiv aceste teritorii ostatice.
Acum, se pare că Kremlinul este din ce în ce mai hotărât să folosească propria bogăție în resurse naturale a Ucrainei pentru a-și finanța agresiunea în curs.
Ucraina deține o bogăție minerală considerabilă.
Țara se află în top 10 la nivel global pentru resursele sale de fier, mangan, titan, grafit și uraniu. De asemenea, are unele dintre cele mai mari rezerve de cărbune, petrol și gaze din lume.
În 2021, sectorul minier al Ucrainei a raportat o producție de 11,7 miliarde de dolari.
O parte semnificativă a acestor resurse se află în estul țării, suportând acum toată greutatea războiului Rusiei.
Regiunea Donețk, în special, are o istorie renumită a mineritului: zona conține 90% din rezervele de cărbune ale Ucrainei. Mai multe zăcăminte de litiu și minereuri rare se află în regiunile Donețk și Zaporojie, în timp ce rezervele offshore de petrol și gaze sunt concentrate în Marea Neagră și Marea Azov.
Citește mai mult AICI