Putin, ajutat de firme fantomă, cu proprietari necunoscuți. Afaceri de miliarde pentru Rusia și nimeni nu le poate controla

0 128

Războiul provocat de Putin în Ucraina a produs o avalanșă de sancțiuni economice din partea Statelor Unite și a Occidentului împotriva economiei Moscovei, pentru a diminua capacitatea de finanțare a conflictului. Însă, pierderea piețelor energetice din Europa de către Kremlin a făcut ca Rusia să apeleze la firme fantomă, fără birouri și cu proprietari necunoscuți pentru a-și derula afacerile cu petrol din Asia.

În urma interzicerii importurilor de petrol și a produselor rafinate pe mare ale Rusiei de către Uniunea Europeană, mulți proprietari de tancuri petroliere s-au retras din comerțul cu regimul lui Putin. În schimb, au apărut peste noapte două firme anonime, Gatik și Fractal, care transportă milioane de barili de petrol ai Moscovei pe rute asiatice, în special spre India și China, potrivit unei analize din Bloomberg.

O investigație arată că firma Gatik își avea biroul într-un bloc din Mumbai, India, dar acum acesta nu mai există acolo. Dintr-un birou vecin, s-a aflat că personalul companiei Gatik s-a mutat de câteva săptămâni, într-o destinație necunoscută.

Flote de tancuri petroliere fantomă transportă petrolul Rusiei

„Această nouă rasă de jucători de pe piața petrolieră este cea care a ajutat petrolul rusesc să continue să circule în întreaga lume”, a declarat Rebecca Galanopoulos Jones, analist senior la VesselsValue, o firmă care urmărește prețurile a mii de nave comerciale. „Sancțiunile asupra petrolului rusesc par să fi avut un impact foarte mic asupra nivelurilor generale de export.”

Firmele fantomă Gatik și Fractal au adăugat un număr mare de petroliere la flotele lor în câteva luni. Europa a interzis aproape toate importurile de petrol pe mare din Rusia începând cu 5 decembrie și, simultan, s-a alăturat Grupului celor șapte națiuni industrializate în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările de țiței ale țării. Această măsură s-a extins la combustibilii rafinați la 5 februarie.

Citește mai mult AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata