Putin, despre Moldova: „Dacă ar fi fost mai aproape de Uniunea Euroasiatică, soluționa mai ușor problemele energetice”

4.597

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Republica Moldova ar fi soluționat „mai ușor” problemele din domeniul energetic, dacă ar fi participat la activitatea Uniunii Euroasiatice. Declarația a fost făcută pe 10 decembrie.

„Remarc cu satisfacție că în activitatea Uniunii Euroasiatice se implică tot mai activ țările-observatori – Cuba, Uzbekistan. Apropo, și Moldova la un moment dat a manifestat interes. Au posibilitatea să participe la activitatea integraționistă a uniunii la toate nivelurile, să facă cunoștință cu procesul pregătirii documentelor de integrare și să utilizeze în propriul scop deciziile adoptate”, a menționat președintele Federației Ruse.

Liderul de la Kremlin a menționat și criza energetică.

„Știm care este situația energetică în Europa. Dacă Moldova ar fi fost mai aproape de soluționarea anumitor subiecte, ar fi soluționat mai ușor, probabil, acele probleme care apar. Pur și simplu ar fi la curent cu evenimentele care au loc și deciziile noastre. Însă am ajuns la o înțelegere, reieșind din interesele comune, am soluționat problemele. Însă, per total, este un fapt evident, dacă erau la curent, ar fi fost soluționate mai ușor problemele despre care vorbim”, a declarat Putin.

Amintim că Uniunea Economică Euroasiatică funcționează din ianuarie 2015 și este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan. Fostul președinte Igor Dodon a anunțat în mai 2018, că liderii UEE au convenit să acorde R. Moldova statutul de observator.

Într-un interviu acordat în luna noiembrie 2021 publicației Kommersant, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu are statut de observator în cadrul UEE și nici nu intenționează să adere.

„Nu au fost trecute niciun fel de proceduri. A fost o decizie a fostului președinte [Igor Dodon]. El a semnat ceva acolo și nu s-a mai întâmplat nimic. Există niște proceduri interne ale Republicii Moldova, care nu au avut loc. Ceea ce știu eu este că mai mult de un document semnat de fostul președinte nu s-a întâmplat altceva nimic. Și noi considerăm că acest proces s-a încheiat…  Moldova nu are statutul de membru de observator în cadrul UEE și nici examinează această problemă”, a precizat Maia Sandu.

***

În octombrie, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și ai companiei Moldovagaz, pe de o parte, și cei ai Gazprom, pe de altă parte au ajuns la un acord pentru încheierea unui contract pe un termen de cinci ani pentru furnizarea gazului natural. Moldova s-a ales oricum cu o majorare semnificativă – prețul stabilit în acord fiind de 450 de dolari mia de metri cubi. Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei față de 4,2 lei cât achitau până acum.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și