Putin, dezvăluire surprinzătoare: a recunoscut că n-a reușit să-l „elimine” pe Prigojin. Cu cine a vrut să-l înlocuiască la șefia Wagner

180

Președintele rus Vladimir Putin a admis în fața unui jurnalist că i-a făcut o ofertă lui Evgheni Prigojin de a preda șefia grupării paramilitare Wagner astfel încât aceasta să continue să servească în Ucraina, dar s-a lovit de refuzul acestuia.

Putin a relatat versiunea sa asupra evenimentelor în cadrul unui interviu pentru publicația Kommersant, făcând dezvăluirea surprinzătoare că la acel moment (29 iunie, la cinci zile de la revoltă -n.red) Putin era încă angajat în negocieri privind preluarea grupului de mercenari, relatează The Guardian.

Putin a admis în fața jurnalistului experimentat Andrei Kolesnikov că, după încheierea revoltei, a avut discuții cu Prijojin, care a venit la Kremlin însoțit de 35 de comandanți ai săi, și încercat să se înțeleagă cu el asupra condițiilor în care gruparea ar putea participa în continuare la războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Președintele rus a relatat că le-a oferit următoarea opțiune: luptătorilor li s-ar permite să servească în continuare sub aceeași umbrelă cu condiția să intre în subordinea comandantului operațiunilor de luptă ale Wagner, Andrei Trocev.

S-ar fi putut aduna cu toții într-un singur loc și ar fi continuat să slujească”, a spus Putin, potrivit sursei citate. „Și nimic nu s-ar fi schimbat pentru ei. Ar fi conduși de aceeași persoană care a fost adevăratul lor comandant tot timpul.”

Potrivit versiunii lui Putin, comandanții ar fi dat unele semnale de sprijin, dar Prigojin s-a opus.

Mulți dintre ei au încuviințat din cap când am spus acest lucru. Dar Prigojin, care era așezat în fața lor și nu a văzut [reacția lor], a răspuns: «Nu, băieții nu vor fi de acord cu această decizie”.

Dezvăluirile din interviu par să facă parte dintr-un efort mai larg al Kremlinului de a câștiga loialitatea militarilor Wagner, în timp ce simultan caută să-l discrediteze pe liderul grupării scurgând în spațiul public informații sensibile și compromițătoare despre el.

Putin a mai spus și că de altfel Wagner nici măcar nu există ca entitate în Rusia, întrucât legislația interzice companiile militare private.

Ce înseamnă oferta lui Putin

Dara Massicot, cercetător senior în domeniul politicilor la grupul de cercetare american Rand, un, specializat în strategia militară rusă, a apreciat că prin aceste comentarii Putin semnalează că poate decide să scoată Wagner în afara legii în orice moment, în timp ce simultan încearcă să creeze o prăpastie între Prigojin și luptătorii săi.

„Am de gând să-l separ pe Prigojin de această unealtă, Wagner și luptătorii Wagner, de care încă mai am nevoie. Încă mai am nevoie de acest instrument. Nu mai am nevoie de acest om la fel de mult”.

Chiar și așa, este un fapt surprinzător că Putin a făcut publice negocierile eșuate cu Prigojin, în pofida încercărilor sale de a-și relua rolul de „naș” al diferitelor interese de putere din Rusia, notează The Guardian.

Nu cred că acest lucru îl face să pară atât de puternic pe cât crede el că este. Este o dezordine”, a explicat Massicot, calificând presupusa reuniune ca fiind „teatru” după rebeliunea eșuată.

Abbas Galliamov, consultant politic și fost redactor de discursuri al lui Putin, a apreciat că întălnirea dintre ei a „arătat că Putin este dispus să normalizeze relația cu Prigojin”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și