Putin i-a transformat pe diplomații ruși în „roboți cu hârtii“ cu limbaj vulgar: „Scuipăm pe sancțiunile occidentale”

92

Diplomații Rusiei au fost cândva o parte cheie a strategiei de politică externă a președintelui Putin. Dar totul s-a schimbat. În anii care au precedat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, diplomații și-au pierdut autoritatea, rolul lor s-a redus la un ecou al retoricii agresive a Kremlinului.

Secția BBC în limba rusă i-a întrebat pe foști diplomați, precum și pe foști oficiali de la Kremlin și Casei Albă, cum a eșuat diplomația rusă.

În octombrie 2021, subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a mers la o întâlnire la Ministerul rus de externe, la Moscova. Omul din fața ei era ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov, pe care Nuland îl cunoștea de zeci de ani și cu care se înțelegea mereu.

Omologii americani ai lui Ribakov l-au văzut ca pe un negociator practic și calm – cineva cu care puteau vorbi chiar și atunci când relația celor două țări s-a deteriorat.

De data aceasta, lucrurile au stat altfel.

Riabkov a citit poziția oficială a Moscovei dintr-o foaie de hârtie și a rezistat încercărilor doamnei Nuland de a începe o discuție. Nuland a fost șocată, spun două persoane care au discutat cu ea despre incident.

„Roboți cu hârtii”

Victoria Nuland l-a descris pe Riabkov și pe unul dintre colegii săi drept „roboți cu hârtii”. (Departamentul de Stat a refuzat să comenteze incidentul).

Iar în afara sălii de negocieri, diplomații ruși foloseau un limbaj din ce în ce mai nediplomatic.

„Scuipăm pe sancțiunile occidentale”.

„Lasă-mă să vorbesc. Altfel, vei auzi cu adevărat de ce sunt capabile rachetele rusești Grad.”

Toate acestea sunt citate de la oameni care au ocupat funcții în Ministerul rus al Afacerilor Externe în ultimii ani.

Cum s-a ajuns aici?

Un nou Război Rece!

S-ar putea să fie greu de imaginat acum, că Putin însuși a declarat pentru BBC în 2000 că „Rusia este pregătită să coopereze cu NATO… până la aderarea la alianță”.

„Nu îmi pot imagina țara izolată de Europa”, adăuga el.

Pe atunci, la începutul președinției sale, Putin era dornic să construiască legături cu Occidentul, a declarat pentru BBC un fost oficial înalt de la Kremlin.

Diplomații ruși au fost o parte cheie a echipei lui Putin, ajutând la rezolvarea disputelor teritoriale cu China și Norvegia, conducând discuții privind o cooperare mai profundă cu țările europene și asigurând o tranziție pașnică după revoluția din Georgia.

Pe măsură ce Putin a devenit însă mai puternic și mai experimentat, este din ce în ce mai convins că are toate răspunsurile și că diplomații sunt inutili, spune Aleksander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia, care trăiește în exil la Berlin.

Primul semnal că începe un nou Război Rece a venit în 2007, cu un discurs rostit de Putin, la Conferința de Securitate de la München.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și