Putin nu-și mai poate salva pielea: Cum a ajuns izolarea Rusiei o piatră de moară pentru el
De nouă luni, Vladimir Putin și anturajul său au fost ocupați cu un singur lucru – să încerce să-și demonstreze lor și altora că invazia din 24 februarie nu a fost o greșeală. Fiecare nou plan de război care apare, după ce unul anterior a eșuat, este o operațiune costisitoare pentru a-i salva pielea lui Putin. Dar, izolarea tot mai accentuată a Rusiei pe plan mondial, ar putea constitui o piatră de moară pentru președintele rus, care l-ar costa înlăturarea de la putere.
Admiterea greșelilor și schimbarea deciziilor politice este dificilă pentru orice sistem politic, dar unul care și-a pus infailibilitatea liderului său în centrul său percepe asta ca fiind fatal, se arată într-o analiză Wilson Center.
„Câștigarea perpetuă” a lui Putin a fost un produs al creării de mituri agresive, pe de o parte, și al unor eforturi din lumea reală din partea tehnocraților guvernamentali, pe de altă parte.
Elitele ruse îl văd pe Putin „ca un garant împotriva înfrângerii”, a spus comentatoarea politică rusă Tatiana Stanovaia. Elitele președintelui rus s-au obișnuit să-și vadă șeful de partea câștigătoare.
Cu efortul de război eșuat, Putin se va baza acum pe birocrații săi de încredere chiar mai mult decât înainte. „Dezamăgit în Ucraina de aliații săi naturali, Serviciile de securitate, Putin se uită acum la personalități de rang înalt din aparatul birocratic civil”, au raportat jurnaliștii independenți de investigație Farida Rustamova și Maxim Tovkaylo.
Putin și-a revizuit guvernul pe fondul efortului de război. La mijlocul lunii octombrie a înființat Consiliul de Coordonare, un organism guvernamental responsabil cu transformarea economiei în funcție de nevoile armatei. Consiliul, condus de prim-ministrul Mihail Mishustin, va stabili obiective pentru aprovizionarea armatei, va controla prețurile, furnizorii și logistica și va construi și dota cazărmi și alte facilități militare.
Citește articolul integral AICI