Putin poate pierde războiul din Ucraina: ce trebuie să facă Kievul și ce trebuie să schimbe SUA

202

Pe parcursul celor doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, armata ucraineană a sfidat așteptările privind capacitatea sa atât de a se apăra eficient, cât și de a lansa contraatacuri pentru a alunga forțele ruse. Dar pe cât de mult a uluit prin rezultatele sale, a și dezamăgit, mai ales după eșecul contraofensivei sale de anul trecut, în care occidentalii își puneau mari speranțe, de a obține străpungerea frontului rus fortificat, scrie analistul Lawrence D. Freedman, într-o analiză pentru Foreign Affairs.

În prezent, când războiul intră în al treilea an, situația Ucrainei pe front este considerată tot mai dificilă, în timp ce Rusia este în avantaj. Aceste aprecieri pesimiste se bazează pe relatările privind deficitele acute de muniție și forță de luptă, incertitudinea privind continuarea sprijinului SUA, respectiv pe percepția că Rusia, în pofida pierderilor, este gata să profite de avantajul său.

Problema cu aceste predicții este că ar putea să nu ia în seamă două aspecte de care depinde evoluția războiului pe parcursul lui 2024, și anume măsura în care Ucraina va reuși să țină piept provocărilor militare, respectiv cea în care Occidentul va continua să-i furnizeze sprijin.

Nu încape îndoială că Ucraina are în față provocări majore, scrie Freedman. Actualele sale resurse militare nu-i vor permite prea multe oportunități pentru mișcări operaționale ample. Iar dacă pachetul de ajutor militar al SUA rămâne blocat în Congres, riscul este ca Moscova să preia inițiativa. Pe de altă parte, Occidentul nu este la fel de conștient de presiunea cu care se confruntă președintele rus Vladimir Putin și cât de mult poate crește dacă nu reușește să obțină rezultate rapide din investițiile costisitoare în războiul său. Dacă cucerirea de noi teritorii va fi doar cu prețul unor pierderi uriașe, îi va fi mai greu să justifice meritul întregii întreprinderi. Astfel că, pe măsură ce reevaluează amploarea și natura sprijinului său pentru Kiev, Occidentul trebuie să recunoască faptul că totuși este un război incredibil de greu de câștigat și pentru Putin, și chiar ar putea să-l piardă.

David versus Goliat

Ucraina s-a luptat cu Rusia precum David cu Goliat, cu diferența că, deși i-a aplicat o lovitură năucitoare, nu a reușit totuși să-l și doboare de tot. Astfel, Ucraina este capabilă să facă uz eficient de armele sale, dar nu are nicio șansă să zdrobească Rusia. Cu alte cuvinte, nu poate decapita Rusia, să convertească o înfrângere umilitoare aplicată Rusiei în răsturnarea lui Putin.

Nici măcar eșecurile majore nu par să fi avut cine știe ce impact asupra lui Putin.

Până la sfârșitul anului 2022, Kremlinul reușise să pună întreaga țară pe picior de război –posibil în vederea unui război lung. Cum Putin a pus totul la bătaie, e decis să continue până când obține ceva ce poate numi victorie. Așadar, Goliat e încă în luptă, cu tot cu avantajul său numeric și al forței brute.

Dar nici David (Zelenski însuși) nu a cedat – și-a ținut la curent poporul cu privire la evoluția războiului și a pledat continuu pe lângă liderii mondiali și parlamentele occidentale, al căror sprijin financiar și material pentru Ucraina a fost vital. Și, deși nu a reușit să îl lichideze pe Goliat, a fost artizanul unei transformări majore a forțelor ucrainene, astfel încât, în pofida inferiorității lor în privința armelor, acestea au capacitatea să pună probleme Rusiei și să-i dea lovituri serioase.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și