Putin pregătește o nouă anexare, în timp ce își îndreaptă privirea către Chișinău. „Este dispus să suporte pierderi mari”

58

Vladimir Putin încearcă să captureze Republica Moldova înainte ca aceasta să adere la Uniunea Europeană, ceea ce stârnește temeri în rândul observatorilor internaționali, potrivit ,,Dailystar.co.uk”. 

Analiștii presupun că președintele rus, Vladimir Putin, încearcă să își înfigă ghearele în fosta republică sovietică prin avansuri teritoriale în Ucraina. Ei afirmă că, după ce Chișinăul a votat pentru aderarea la Uniunea Europeană, liderul de la Kremlin se teme că teritoriul ar putea să scape din mâinile sale pentru totdeauna, notează jurnaliștii ,,Dailystar.co.uk”. 

Și asta în contextul în care în data de 20 octombrie, referendumul republican constituțional privind modificările constituționale pro-UE a avut un rezultat pozitiv, dar cu o marjă foarte mică. Mai exact, 50,35 % dintre votanți au susținut pașii către aderarea la Uniune, în timp ce alți 49,65 % s-au opus.

Ca urmare, Putin ar fi fost forțat să folosească tactici politice pentru a încerca să destabilizeze Republica Moldova, iar un expert în politica rusă avertizează că dictatorul nu se va opri  până când ,,nu va înghiți” țara.

Orysia Lutsevych, director adjunct al Programului pentru Rusia și Eurasia la Chatham House, a declarat: „ (Putin-n.r.) este consecvent în viziunea sa, că (Republica Moldova-n.r.) îi aparține și, așa cum vedem cu Ucraina, este dispus să suporte pierderi mari, plătite cu un preț mare”. 

Orysia Lutsevych susține că Putin folosește tactici la Chișinău care sunt similare cu cele aplicate deja la Kiev. Ea se îngrijorează că Putin ar putea construi ,,un pod de pământ” către Republica Moldova prin Ucraina, folosind teritoriile ocupate.

„Este interesat de Moldova în ansamblu, iar aceste teritorii ar fi doar un mijloc de a-și atinge scopurile de a controla țara. Cred că ar putea folosi aceste teritorii ca instrumente pentru a incapacita mai întâi Moldova și apoi, în cele din urmă, a o prelua complet”, a conchis aceasta.

Orysia Lutsevych mai avertizează că aceasta ar putea marca „colapsul”  Chișinăului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este conștient de amenințarea iminentă, acuzând Moscova că a cumpărat voturi în timpul dublului scrutin din 20 octombrie: referendumul pro-UE și primul tur al alegerile prezidențiale.

Președintele Maia Sandu a subliniat că Putin a încercat să cumpere 20 % din voturi, adică a plătit 300.000 de oameni pentru a se asigura că țara sa nu va adera la UE.

Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor, cu 42, 49 % dintre voturi, dar experții consideră că opoziția ar putea să se unească împotriva ei, sprijinind candidatul pro-rus, mai exact fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, care are mai multe dosare penale și este susținut de Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), punctează sursa citată.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și