Putin realizează că amenințările nucleare „nu înspăimântă pe nimeni” și își pierd impactul. Ce plan are liderul de la Kremlin
Vladimir Putin pregătește un răspuns diferit la aprobarea occidentală a loviturilor cu rază lungă de acțiune în Rusia, după ce a realizat că amenințările nucleare promovate de Kremlin își pierd impactul.
De la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, Putin a promovat capacitățile nucleare ale Moscovei, la fel ca și experții de la televiziunea rusă de stat, care au mers mai departe decât președintele rus, solicitând atacuri cu rachete asupra țărilor care susțin Kievul.
Alexander Mikhailov, director al Biroului de analiză politică militară, a declarat luna aceasta pentru canalul Russia-1 că „Moscova ar trebui să bombardeze machete din placaj ale Londrei și Washingtonului, cu replici ale Palatului Buckingham, Big Ben și Casa Albă”, scrie Newsweek.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o lungă serie de amenințări și lovituri de sabie pe fondul reticenței unora dintre aliații Ucrainei, cum ar fi SUA și Regatul Unit, de a permite Kievului să utilizeze arme precum ATACMS (Army Tactical Missile System) și rachete Storm Shadow pentru lovituri în interiorul teritoriului rus, de teama escaladării.
Potrivit sursei citate, oficiali apropiați diplomaților ruși spun că „laudele Moscovei cu privire la capacitățile sale nucleare încep să-și piardă puterea asupra oficialilor occidentali și nu sperie pe nimeni”, ceea ce duce la nemulțumirea partenerilor Rusiei din așa-numitul „Sud Global”, a raportat Washington Post.
Având în vedere că liniile roșii ale Moscovei sunt depășite în mod constant, Putin dezvoltă un „răspuns mai nuanțat și mai limitat” la viitoarea aprobare occidentală a atacurilor cu rază lungă de acțiune în Rusia, a raportat Post, fără a preciza detalii.
O sursă, care are legături cu diplomați ruși de rang înalt, susține că utilizarea armelor nucleare este „cel mai puțin posibil” dintre scenarii. Nu doar pentru că aliații Rusiei din Sudul Global nu ar fi mulțumiți de acest lucru, ci și pentru că, „din punct de vedere militar, nu este foarte eficientă”.
Opțiunile alternative ar putea include intensificarea operațiunilor de sabotaj împotriva obiectivelor militare sau a altor infrastructuri din Occident, unde participarea Rusiei ar putea fi greu de dovedit.
De asemenea, Moscova ar putea să apeleze la „grupuri proxy precum miliția Houthi din Yemen, care a atacat transportul maritim din Marea Roșie”.