Putin se crede de neoprit. Spionii ruși, însărcinați să ajute la încălcarea sancțiunilor și să folosească inteligența artificială contra Vestului

76

Liderul autoritar rus Vladimir Putin a cerut marţi Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) să ajute companiile din Rusia la încălcarea sancţiunilor occidentale şi extinderea lor pe noi pieţe din întreaga lume.

Putin a trasat aceste sarcini într-un discurs ținut la sediul FSB din piaţa Lubianka din centrul Moscovei, un simbol al terorii sovietice unde s-a deplasat la două zile după ce s-a declarat câștigător în așa-zisele alegeri prezidenţiale din Rusia.

Liderul de la Kremlin le-a cerut spionilor săi să colaboreze cu alte instituţii pentru a întări securitatea sistemelor bancare şi financiare ale Rusiei. FSB trebuie „să asigure sprijin companiilor noastre care se dezvoltă activ în ciuda obstacolelor ridicate în calea lor şi care explorează noi pieţe, dar se confruntă cu acţiuni ostile făţişe” din partea Occidentului, susține Putin într-un discurs plin de nuanțe propagandistice.

După ce Putin a început războiul din Ucraina, la 24 februarie 2022, Occidentul a impus Rusiei cele mai dure sancţiuni din istorie, notează Reuters, potrivit Agerpres. Aceste sancțiuni sunt criticate cu vehemență de Putin, deoarece îi afectează mașinăria de război. Prin urmare, liderul autoritar rus se dedă oricăror mijloace posibile pentru a le încălca sau pentru a le ridica, mizând în acest ultim demers pe susținerea unor partide europene, de regulă extremiste, complezente cu agresiunea rusă.

În timp ce critică sancțiunile, cere ridicarea lor și recunoaște pe alocuri că îl afectează, Putin vorbește în termeni propagandistici precum că economia rusă se dezvoltă și că produce mai multă artilerie decât alții.

Putin a mai declarat în faţa foștilor săi colegi din FSB că Occidentul este un inamic periculos, care foloseşte o gamă largă de arme pentru a semăna dezbinare în Rusia. Obiectivul occidentalilor este instigarea la revoltă şi tulburări, a susținut el, folosind cuvântul „smuta”, care evocă vremurile dinaintea ridicării la putere a dinastiei de ţari Romanov, în 1613.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și