Republica Moldova vrea să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie, pentru a contracara dezinformarea rusească din ţară despre UE, a spus joi vicepremierul Cristina Gherasimov.

Republica Moldova şi Ucraina, care luptă de peste trei ani împotriva trupelor ruse invadatoare, au început oficial discuţiile de aderare în iunie, dar mai au încă până la desfăşurarea de negocieri substanţiale privind politicile cheie. Deşi organul executiv al UE şi aproape toate statele membre afirmă că R. Moldova şi Ucraina au îndeplinit criteriile necesare, Ungaria a blocat înaintarea Kievului, iar membri ai UE sunt reticenţi în a da undă verde Chişinăului fără a face acelaşi lucru şi pentru Ucraina, relatează Reuter, citată de Agerpres. Aderarea la UE este un obiectiv strategic major atât pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi pentru preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, în încercarea lor de a se desprinde de influenţa Rusiei şi de a-şi ancora ţările în Occident, comentează Reuters. Înaintea primului summit UE – R.

Moldova care va avea loc vineri la Chişinău, oficialii europeni se confruntă cu o dilemă în dorinţa de a confirma Chişinăului că UE este angajată în viitoarea sa integrare fără a alimenta îngrijorările Ucrainei că ar putea fi lăsată în urmă. Negocierile de aderare sunt împărţite în şase secţiuni tematice, cunoscute sub denumirea de clustere, ce acoperă aspecte precum drepturile fundamentale, politica economică şi relaţiile externe. „Avem încredere deplină în statele membre că se va găsi o soluţie atât pentru Moldova, cât şi pentru Ucraina, pentru a deschide primul grup în viitorul apropiat”, a declarat Gherasimov pentru Reuters la Bruxelles. „Pentru Moldova, momentul este crucial.

Avem alegeri pe 28 septembrie, alegeri parlamentare în care dezinformarea joacă, din păcate, un rol important, iar cea mai mare parte a acestei dezinformări vizează UE”, a spus Gherasimov. Politicienii pro-ruşi, instituţiile media şi conturi de socializare pretind că UE nu este interesată de aderarea R. Moldova. „Trebuie să demonstrăm că atunci când noi ne îndeplinim sarcinile, există un răspuns la aceasta din partea UE. Şi acest lucru ne va ajuta să reducem la tăcere acele naraţiuni care vor să demonstreze contrariul”, a declarat vicepremierul moldovean. Premierul ungar Viktor Orban spune că primirea Ucrainei în UE ar trage întregul bloc european într-un război cu Rusia, însă oficialii UE răspund că dezbaterea actuală se referă doar la începerea procesului de aderare, care de obicei durează mulţi ani. Deşi în UE nu există un interes politic pentru o rundă majoră de extindere pe termen scurt, analiştii spun că impasul cauzat de veto-ul Ungariei ridică întrebări mai ample.

„Sunt multe în joc”, consideră Anastasia Pociumban, cercetătoare la Consiliul German pentru Relaţii Externe. Pociumban estimează că atunci când UE nu este capabilă să îşi îndeplinească promisiunile asumate, întrebarea care se pune în mod firesc este: „Cât de relevantă este UE în această nouă ordine?”

Share.
Exit mobile version