Racheta pe care Zelenski a cerut-o din SUA: Este una dintre „părțile secrete” ale planului de victorie. Poate lovi fabricile de tancuri de dincolo de Ural

63

Președintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor săi să furnizeze Ucrainei rachete Tomahawk cu o rază de acțiune de 2 400 de kilometri într-o clauză secretă a planului său de victorie, care se referă la un pachet cuprinzător de descurajare strategică nenucleară, relatează New York Times, citând oficiali americani. Cu toate acestea, sursa a adăugat că această cerere este complet nerealistă.

Varianta terestră a rachetei de croazieră Tomahawk, cunoscută sub denumirea de BGM-109G Gryphon, a fost dezvoltată și desfășurată în anii 1980 ca parte a unui program strategic al Statelor Unite în timpul Războiului Rece.

Primele unități cu lansare terestră de rachete Gryphon a fost desfășurată în Europa în 1983, în țări precum Marea Britanie, Germania de Vest, Italia și Olanda.

Rachetele Tomahawk cu lansare terestră au fost retrase din Europa spre sfârșitul Războiului Rece, după ce, în 1987, Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), care interzicea toate rachetele lansate de la sol cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Acum, SUA dispun de Mid-Range Capability (MRC), numit și Typhon, un sistem pe care armata SUA îl folosește pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk și rachete antiaeriene SM-6, cu raza de acțiune a Typhon, inclusiv a Tomahawk, de până la 1.800 km.

Cea mai performantă variantă a rachetei Tomahawk ar putea lovi fabricile de tancuri de dincolo de Urali, chiar și lansate din zone sigure ale Ucrainei. De la Kiev la Nijni Tagil, unde se află cea mai mare fabrică de tancuri din lume, sunt 2.000 de kilometri.

În loc de un sprijin real pentru plan, președintele Zelenski a primit din partea Occidentului doar „o retorică de sprijin călduță”, scrie cotidianul american care notează că, până în prezent, nicio țară nu a fost de acord cu utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune de către forțele de apărare pentru a lovi ținte din Rusia. De asemenea, nimeni nu a sprijinit încă invitația Ucrainei de a adera la NATO până la încheierea războiului.

Prin urmare, analiștii și experții sugerează că adevărata audiență pentru planul de victorie este reprezentată de ucraineni.

„Zelenski se poate folosi de pozițiile sale dure, inclusiv de recenta sa intervenție în parlament, pentru a le arăta ucrainenilor că a făcut tot ce i-a stat în putință, pentru a-i pregăti pentru faptul că Ucraina ar putea fi nevoită să încheie un acord și pentru a le oferi ucrainenilor un țap ispășitor convenabil – Occidentul.

Dar Pentagonul a anunțat că Ucraina nu va avea noi restricţii privind utilizarea armelor americane împotriva forţelor nord-coreene în cazul în care acestea ar intra în luptă împotriva forţelor ucrainene.

Planul de victorie al Ucrainei prevede invitația de a adera la NATO înainte de sfârșitul războiului, consolidarea apărării prin operațiuni în noi zone și doborârea de avioane rusești, desfășurarea unui pachet de descurajare non-nucleară în Ucraina, consolidarea sancțiunilor anti-rusești și a potențialului strategic și economic al Ucrainei, precum și utilizarea în viitor a experienței Forțelor de Apărare pentru consolidarea capacităților de apărare ale Occidentului. Acest document conține, de asemenea, trei anexe secrete la clauzele economice și de apărare pe care Kievul le-a prezentat liderilor Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și