Raiffeisen Bank International, amendată cu miliarde de euro de Rusia în urma unei tranzacții eșuate. „Nu poţi face afaceri cu Rusia lui Putin”

0

Banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) este nevoită să plătească Rusiei pagube de două miliarde de euro pentru eșecul unei tranzacții.

Cu privire la decizie, avocatul băncii a acuzat tribunalul din Rusia că este părtinitor, și că în timpul procesului au fost aduși mascaţi pentru intimidare. Oficialii ruşi spun că mascaţii au fost aduşi pentru a menţine ordinea, potrivit Agerpres.

Practic, plângerea a fost făcută după ce compania rusă de investiții, Rasperia contra Strabag, companie austriacă în domeniul construcțiilor, a acţionarilor săi din Austria şi a diviziei din Rusia a Raiffeisen.

Raiffeisen a încercat să cumpere un pachet de acțiuni de la Strabag, ce aparținea companiei Rasperia. Strabag susține că Rasperia nu mai este deținută de oligarhul rus Deripaska. Washingtonul a identificat Rasperia ca fiind deținută de Deripaska, când a impus sancţiuni în mai. Deripaska a dezminţit legăturile actuale cu Rasperia şi a respins sancţiunile contra sa.

Acesta este avertismentul final către toate companiile occidentale că nu poţi face afaceri cu Rusia lui Putin”, a afirmat, în Parlamentul European, Helmut Brandstaetter, un parlamentar liberal din Austria.

De asemenea, parlamentarul avertizase RBI să se retragă demult, în contextul deteriorării relațiilor dintre Rusia și Austria. Viena a slăbit legătura cu Moscova, renunţând recent la acordul de achiziţionare a gazelor ruseşti

Decizia se adaugă temerilor firmelor occidentale care încă operează în Rusia, inclusiv PepsiCo, Procter&Gamble, Mondelez şi UniCredit.

Raiffeisen are aproximativ şase miliarde de euro în Rusia, obţinuţi de pe urma plăţilor internaţionale şi a depozitelor bancare din această ţară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) amendase în iunie 2024 Raiffeisen cu peste două milioane de euro, sumă record în Austria.

Pedeapsa a fost acordată după ce s-au găsit lacune în controalele RBI privind spălarea banilor şi finanţarea terorii la două bănci cu care avea relaţii de afaceri, au spus autorităţile de reglementare, fără a numi băncile sau ţările în care îşi aveau baza, transmite Reuters.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și