Raport: În faţa ameninţării ruse, deplasarea de trupe şi de armament prin ţările UE rămâne problematică

28

Mobilitatea militară în Europa, menită să faciliteze deplasarea rapidă şi fără piedici a echipamentelor militare de la un capăt la altul al Uniunii Europene (UE) în caz de conflict, rămâne „problematică”, iar toate fondurile prevăzute în acest sens au fost deja „epuizat”, a avertizat miercuri Curtea Europeană de Conturi.

În faţa ameninţării pe care o face să planeze Rusia pe flancul estic al Europei, „este în mod clar nevoie de rapiditate” şi cu toate acestea „deplasarea de trupe şi de armament prin ţările UE rămâne problematică”, a spus Tony Murphy, preşedintele Curţii, într-o videoconferinţă de presă.

Uniunea Europeană a prevăzut să consacre 1,7 miliarde de euro între 2021 şi 2027 pentru a finanţa proiectele de infrastructură (feroviare, rutiere, de terminale intermodale) şi a ridica formalităţile administrative în vederea facilitării întăririi rapide a mijloacelor militare în Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

Însă această anvelopă, „modestă” faţă de cele 326 de miliarde de euro cheltuite pentru apărare de cele 27 de state membre în 2024, era „deja în totalitate utilizată la sfârşitul lui 2023”, notează Curtea Europeană de Conturi într-un raport publicat miercuri.

„Mai mult pe patru ani lungi vor trebui astfel să treacă înainte ca fonduri europene să fie din nou disponibile pentru mobilitatea militară”, constată Curtea, exprimându-şi regretul că UE şi Comisia Europeană nu au întreprins „nicio estimare solidă privind finanţarea necesară pentru a atinge obiectivele fixate.

Curtea Europeană de Conturi observă că „adesea costul unui singur mare proiect de infrastructură este mai mare decât suma totală a anvelopei”. Aceasta a permis ajutorarea finanţării a 95 de proiecte în 21 de state membre, concentrate majoritatea în partea estică a UE, fără că în raportul Curţii să fie enumerate proiecte concrete.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și