Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » RAPORT Moldova, front al propagandei ruse: manipulare, deepfake-uri și canale fantomă
    Analize

    RAPORT Moldova, front al propagandei ruse: manipulare, deepfake-uri și canale fantomă

    25 martie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Al treilea raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) privind manipularea și interferența informațională străină (FIMI) arată cum Rusia folosește în mod oportunist evenimente-cheie din Republica Moldova, cum ar fi alegerile, pentru a consolida pe termen lung strategiile de interferență în regiunile cu semnificație geopolitică. Aceste acțiuni nu sunt de scurtă durată, ci urmăresc întărirea infrastructurii digitale a Rusiei, asigurând o prezență activă în Moldova și după 2024, în special în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025.

    Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din Moldova, din octombrie–noiembrie 2024, au relevat o escaladare semnificativă a operațiunilor FIMI rusești, în contextul în care activitățile s-au intensificat ca răspuns la aspirațiile europene ale țării. În lunile premergătoare alegerilor, Rusia a desfășurat o infrastructură FIMI complexă, pe mai multe niveluri, combinând strategic infrastructura existentă cu noi instrumente pentru a manipula opinia publică, a destabiliza procesul electoral și a submina procesul de extindere a UE în regiune.

    Patru elemente-cheie au definit operațiunile Rusiei:

    1. Utilizarea simultană a canalelor ascunse și vizibile, renunțând la discreție și făcând mai evidente eforturile de influență.

    2. Canalele oficiale rusești și presa de stat și-au intensificat activitatea, promovând narațiuni agresive despre Moldova.

    3. Infrastructura FIMI folosită anterior împotriva Ucrainei a fost redirecționată spre Moldova, adaptând rețelele și mesajele pentru noul context.

    4. O rețea de canale locale noi a fost creată pentru a disemina conținutul și a-i spori credibilitatea în rândul publicului local, facilitând pătrunderea în media tradițională.

    Infrastructura FIMI rusă din Moldova

    Operațiunile FIMI ruse s-au bazat atât pe canale ascunse, cât și pe cele oficiale. Interacțiunile strategice dintre aceste niveluri au asigurat diseminarea mesajelor rusești pe multiple platforme. Conturile atribuite au generat conținut legat de alegeri și de referendumul UE, în timp ce conturile neatribuite au avut rol de amplificare.

    • Canale oficiale: Ministerul rus de Externe, purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și Ministerul Apărării au contribuit la conturarea acestor narațiuni, prin declarații publice și comunicări oficiale.

    • Mass-media controlată de stat: TASS, Ukraina.ru, EADaily și Sputnik (în special Sputnik Moldova și canalul său de Telegram) au generat conținut, amplificat în prima fază prin canale atribuite pe Telegram.

    • Canale afiliate statului: Portal Kombat și alte canale neatribuite de pe Telegram au răspândit narațiunile generate de sursele atribuite. Aceste canale au colaborat coordonat, iar în momente-cheie, cum ar fi weekendul alegerilor, au atins vârfuri de activitate.

    Infrastructura FIMI rusă în Moldova: reutilizată, conectată și localizată

    Realocarea strategică a infrastructurii existente
    Canale atribuite anterior axate pe Ucraina și Caucazul de Sud, precum Telegram-ul Ukraina_ru, au fost redirecționate spre procesele democratice din Moldova. Această schimbare a fost susținută de canalele diplomatice internaționale ale Rusiei și presa controlată de stat. Rusia a demonstrat și o capacitate puternică de a reutiliza narațiuni vechi, precum acuzațiile de trafic de organe, folosite anterior împotriva Ucrainei.

    Crearea de noi canale pentru pătrunderea în spațiul local și mainstream
    În lunile dinaintea alegerilor, au apărut noi rețele media locale. Unele, precum filiala locală a Portal Kombat, amplificau conținutul controlat de stat, în timp ce altele, cum ar fi Moldova24, generau conținut original. Portal Kombat a jucat un rol activ în promovarea conținutului rusesc despre alegerile din Moldova și referendumul UE, extinzându-se prin noi domenii pentru publicul vorbitor de română și rusă (ex: moldova-news.comix, moldova.news-pravda.com etc.), imitând tehnici de dezinformare folosite global de rețeaua Pravda.

    Moldova24 a funcționat ca o rețea de cel puțin 14 site-uri cu transmisii live și studio TV propriu. IP-ul rețelei este asociat cu site-uri afiliate RT, indicând posibile legături cu media de stat rusă. În consecință, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Moldovei a ordonat blocarea principalului site din rețea, moldova2.online, din cauza implicării sale în răspândirea de conținut manipulator.

    Narațiuni-cheie și metode tactice

    Operațiunile FIMI ale Rusiei în Moldova au urmărit să submineze procesele democratice și să saboteze integrarea europeană, prezentând aderarea la UE drept o amenințare la adresa suveranității politice și economice a Moldovei. Narațiunile promovate includeau acuzații de fraudă electorală și delegitimarea conducerii.

    O caracteristică centrală a fost reutilizarea narațiunilor anterioare, în special cele împotriva Ucrainei. S-au vehiculat amenințări la adresa securității și instabilitate regională, Moldova fiind portretizată ca o amenințare pentru comunitățile rusofone și Transnistria ca fiind pe marginea unui conflict militar cu Rusia. De asemenea, acuzațiile false de trafic de organe și teorii ale exploatării Occidentului în Africa au fost extinse asupra Moldovei și Ucrainei.

    Interferențele în alegeri s-au bazat pe o combinație de tactici manipulative, inclusiv conținut generat cu AI, falsificări de documente, deepfake-uri (ex: un video cu vocea imitată a Maiei Sandu), stimulente financiare (un chatbot Telegram oferea plăți pentru răspândirea conținutului anti-UE) și manipulare prin „verificări” false de fapte. În ziua alegerilor, mai multe rețele au fost activate pentru a răspândi narațiuni despre fraudă și pentru a intensifica atacurile cibernetice, inclusiv presupuse atacuri asupra infrastructurii Moldovei.

    Vezi raportul integral AICI

    #alegeri #canale FIMI #interferențe străine #raport #referendum #Rusia manipulare Republica Moldova
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.