Raportul AIEA privind centrala nucleară de la Zaporojie. Ce au descoperit experții ONU
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU a publicat marți raportul său privind centrala nucleară Zaporojie, după inspecția de săptămâna trecută.
În evaluarea sa, AIEA a constatat că există o „nevoie urgentă” de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală.
În document, specialiștii AIEA solicită crearea unei zone de protecție în jurul instalației și își exprimă temerile cu privire la deteriorarea fizică a instalațiilor nucleare din cauza bombardamentelor, conform The Guardian.
„Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul țării și în afara granițelor acesteia”, se arată în raportul AIEA.
„Până la încheierea conflictului și restabilirea condițiilor stabile, este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare. Acest lucru poate fi realizat prin înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, este una dintre precizările principale ale raportului. Organismul de supraveghere nucleară al ONU avertizează că situația din Ucraina este „fără precedent”.
https://twitter.com/iaeaorg/status/1567156554691973122?cxt=HHwWhMC43aql1L8rAAAA
„Bombardamentele ar fi putut afecta structurile, sistemele și componentele legate de siguranță și ar fi putut avea efecte semnificative asupra siguranței, ar fi putut duce la pierderi de vieți omenești și la răniri de personal”, mai precizează AIEA. În raport se precizează și că bombardarea în curs de desfășurare ar putea deteriora alte sisteme și echipamente critice ale instalațiilor și poate duce la consecințe mai grave, inclusiv eliberarea nelimitată de materiale radioactive în mediu.
Prin urmare, orice bombardament care pune în pericol siguranța și securitatea la Zaporojie trebuie evitată. Echipamentele militare prezente la fața locului și schimburile militare cinetice care au loc în imediata apropiere a zonelor vitale subminează sistemul de protecție fizică proiectat al centralei, se mai arată în raportul AIEA.
Detalii, AICI