Războiul din Ucraina a înclinat balanța puterii spre Europa de Est

144

Războiul din Ucraina a crescut influența țărilor din Europa Centrală și de Est cu opinii negative asupra Rusiei, a amplificat apelurile de extindere a UE și NATO și a diminuat puterea Franței și Germaniei, relatează NYT.

Invazia rusă în Ucraina a zguduit ordinea europeană și a fost un șoc pentru UE și NATO deopotrivă. Totodată, a evidențiat și a sporit influența țărilor din Europa Centrală și de Est.

„Centrul Europei se deplasează spre est”, spunea în august cancelarul german Olaf Scholz.

Polonia și țările baltice au fost promotoarele de frunte ale argumentului moral privind sprijinul necesar Ucrainei, în urma unui aproape vid de leadership în fazele inițiale ale războiului, când liderii tradiționali, Franța și Germania, au părut paralizați.

Războiul a fost un motor și a impus cu o nouă urgență lărgirea UE cu țările din Balcanii de Vest și nu numai, Ucraina și Moldova obținând statut de candidate.

Țările din estul și centrul Europei au fost în special vocale în presiunile pe care le-au făcut pentru trimiterea tancurilor, și, după luni de tatonări, au contribuit substanțial la înfrângerea rezistenței occidentale de a furniza aceste noi echipamente.

Miercuri, Scholz a anunțat decizia de a livra tancuri Leopard și de a permite altor țări să le ofere, urmat de Biden, care a promis la rândul lui tancuri Abrams.

Deplasare spre est

Războiul e de natură să accelereze schimbarea balanței de putere în Europa, care are o tendință să se distanțeze de „Vechea Europă”, ce prețuia și cultiva legăturile cu Moscova și să se deplaseze, împreună cu centrul său, spre membrii mai noi din est și din nord.

Timothy Garton Ash, istoric la Saint Antony’s College, Oxford crede că „Scholz are dreptate”: „Vocile europenilor din Europa Centrală și de Est sunt ascultate mai mult și luate mai în serios în cadrul consiliilor Europei, iar pe masa de lucru se află o agendă de extindere largă spre est.”

Cu un război major între granițele sale, Europa este în prezent mai mult despre putere hard decât anterior astfel că, în opinia istoricului, faptul că țări din Europa Centrală și de Est iau în serios problema securității „are impact”.

Polonia – care își îmbunătățește rapid armata, mărind efectivele și comandând multe arme noi și sofisticate – devine un jucător mai important atât în cadrul UE cât și in NATO.

Polonia a făcut cel mai activ lobby pentru a convinge un Berlin ezitant să trimită tancuri Leopard și să permită și altor țări să o facă.

Puterea s-a deplasat spre est, iar Ucraina va cimenta această tendință”, a apreciat Jana Puglierin, directorul al Consiliului European pentru Relații Externe din Berlin. Se pot extrapola prea multe din războiul din Ucraina, a spus ea, „dar se observă un tipar clar în ceea ce privește leadership-ul moral”.

Modelarea narativei europene

Țările din centrul și estul Europei se consideră luptătorii pentru libertate și apărătorii valorilor UE împotriva dictaturii, notează Puglierin, explicând că aceste țări au avertizat demult asupra vederilor neoimperialiste ale lui Putin și dependenței europene de energia din Rusia, în timp ce țările europene vestice și-au menținut o atitudine naivă referitor la diplomație și la comerțul cu Rusia.

Citește mai mult AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și