Războiul din Ucraina, ziua 569

41

Războiul din Ucraina este departe de a se încheia, conflictul apropiindu-se de bariera celor 600 de zile.

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, din sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi lovită regulat de bombardamente. „Consiliul Regional de Apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din locaţii supuse focului inamic constant”, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Wagner: imaginile din satelit indică faptul că baza din Belarus este demontată treptat

Imaginile din satelit ale unei baze militare la sud-est de capitala belarusă Minsk par să arate dezmembrarea corturilor în ultimele săptămâni, ceea ce ar putea indica dezafectarea bazei Wagner, compania mercenară rusă. Imaginile bazei militare Tsel din regiunea Moghilev, realizate pe 25 iulie, 25 august şi pe 9 septembrie, oferite de compania Planet Labs, par să arate desfiinţarea treptată a bazei.

NBC: Zelenski intenţionează să participe la Adunarea ONU şi se va vedea cu Biden

Preşedintele ucrainean plănuieşte să participe săptămâna viitoare la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York şi să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden. NBC relatează acest lucru, citând un înalt oficial ucrainean. Potrivit NBC, nu este clar dacă întâlnirea Biden-Zelenski va avea loc la New York sau la Casa Albă. Casa Albă a refuzat să comenteze. Ultima întâlnire a lui Biden cu Zelensky datează din iulie, în timpul summitului NATO de la Vilnius, Lituania.

Kuleba cere ridicare embargoul asupra exporturilor agricole ucrainene

„Ucraina se aşteaptă ca vineri Comisia Europeană să îşi ţină cuvântul şi să ridice toate restricţiile asupra exporturilor agricole ucrainene. Nicio formă de menţinere a interdicţiei nu este acceptabilă, deoarece ar submina piaţa unică, acordul de asociere Ucraina-UE şi încrederea în angajamentele UE.” Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba scrie asta pe X. Comisia Europeană a introdus o restricţie temporară a importului de produse agricole ucrainene în cinci state membre UE: Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia, spunând că grâul ucrainean afectează piaţa acestora şi dăunează fermierilor. În iunie, executivul UE a decis să prelungească restricţiile până pe 15 septembrie, promiţând că va fi ultima decizie de acest fel.

Noi sancţiuni americane asupra a 100 de entităţi şi persoane: „Susţin efortul de război al lui Putin”

Administraţia Biden tocmai a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva a sute de persoane şi entităţi legate de sectoarele financiare, militare, tehnologice şi industriale ale Rusiei. „Statele Unite continuă să lucreze neobosit pentru a ataca proviziile militare ale Rusiei şi a o priva de echipamentele, tehnologia şi serviciile de care au nevoie pentru a duce războiul crud împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de Trezorerie, Janet Yellen. „Acţiunile de astăzi arată angajamentul nostru global de a impune costuri oligarhilor lui Putin”, a adăugat Yellen.Printre cei sancţionaţi se numără două companii turceşti care au trimis componente pentru fabricarea de drone ruseşti şi două companii finlandeze, Siberica y Luminor, care furnizează produse electronice Moscovei. Cei afectaţi sunt companiile şi persoanele fizice care operează în sectoarele de semiconductori, cipuri şi alte produse tehnologice. De asemenea, sunt afectate persoanele care furnizează componente pentru proiectele energetice ale Moscovei şi întreţinerea armamentului, precum oligarhul Andrei Removici Bokarev.Un oligarh cu dublă naţionalitate, rusă şi georgiană, şi un oficial rus de informaţii au fost, de asemenea, incluşi pe lista pentru campania sa de dezinformare din Georgia. Pavel Pavlovich Shevelin, afiliat grupului Wagner care este implicat în trimiterea de muniţii din Coreea de Nord, a fost şi el sancţionat.

Ucraina: România îşi propune să dubleze transportul de cereale din Ucraina

România va încerca să dubleze, luna viitoare, volumul de cereale ucrainene transportat pe teritoriul său, de la 2 la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de premierul român Marcel Ciolacu, potrivit Tass. „Trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale. În luna viitoare vom încerca să creştem volumul de transport prin România de la două la patru milioane de tone”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Standard.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și