„Războiul hibrid” submarin amenință siguranța a un miliard de oameni, avertizează un comandant al NATO

96

Siguranța a aproape un miliard de oameni din Europa și America de Nord este amenințată de tentativele Rusiei de a ținti vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, precum parcuri eoliene, conducte și cabluri de alimentare, a avertizat un comandant NATO, citat de The Guardian.

Viceamiralul Didier Maleterre, șeful adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a avertizat că rețeaua de cabluri și conducte subacvatice de care depind electricitatea și comunicațiile Europei nu a fost concepută să reziste „războiului hibrid” purtat de Moscova și alți adversari ai NATO.

„Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de mijloace de război hibrid subacvatic pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte. Toată economia noastră submarină este amenințată”, a spus el.

Rușii au dezvoltat inclusiv „submarinele nucleare pentru a opera subacvatic. Deci nu suntem naivi și noi [țările NATO] lucrăm împreună”, a adăugat el.

Comentariile sale vin în contextul a două presupuse acte de sabotaj asupra conductelor de gaz din Marea Baltică în ultimele 18 luni, și anume asupra Nord Stream 1 și 2, în septembrie 2022, respectiv Balticconnector, în octombrie anul trecut. În pofida investigațiilor ample efectuate de mai multe state, acestea sunt încă nerezolvate; totuși, Finlanda anunța în decembrie că „totul indica” o navă chineză care ar fi deteriorat în mod intenționat  Balticconnecto cu ancora sa.

Maleterre, un ofițer de submarine care a spus că  a petrecut „mai mult de 1.000 de zile sub apă”, apreciază că mediul s-a schimbat dramatic de când o mare parte din infrastructura actuală a fost dezvoltată de sectorul privat, lăsând-o extrem de vulnerabilă.

„Ei [companiile responsabile pentru ei] nu știau că un astfel de război hibrid va evolua atât de rapid. Peste 90% din [internet] se află sub apă. Toate conexiunile între SUA, Canada și Europa se transmit subacvatic, astfel că există o mulțime de vulnerabilități”, a subliniat el.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și