Războiul lui Putin a reînviat tradiția turnătorilor în Rusia

87

Deși nu există statistici oficiale, numărul denunțurilor a crescut de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, impulsionat fiind de entuziaști motivați de ideologie, potrivit mai multor persoane apropiate de serviciile de securitate care au vorbit sub protecția anonimatului, relatează Bloomberg.

Anna Korobkova admis în comentarii trimise pe mail pentru BloomBerg că a scris peste 1000 de denunțuri în mai bine de un an de război. Asta o face probabil cea mai prolifică dintre tot mai mulți ruși care se alătură represiunii Kremlinului împotriva criticilor războiului.

Informatorii reflectă schimbările radicale pe care invazia le-a adus în Rusia, scopul lor fiind să eradicheze din cartiere, școli, universități și locuri de muncă din întreaga țară semne de opoziție altădată tolerate.

„Sunt săptămâni în care scriu zeci de «donosi», iar în altele doar câteva”, a dezvăluit femeia folosind cuvântul rus pentru „denunțuri”, un termen amintind de o tradiție a informatorilor ce a început cel puțin odată cu dictatura sovietică a lui Iosif Stalin.

Denunțurile reprezintă mai puțin de o zecime din dosarele penale în temeiul legilor stricte impuse de la război; totuși, informatorii au fost în centrul unor cazuri care s-au soldat cu pedepse cu închisoarea, amenzi și pierderea locului de muncă pentru cei vizați, spun avocații care urmăresc fenomenul.

„Din nefericire, oamenii încă scriu prea puține donosi”, a apreciat Pavel Danilin, un analist politic cu legături strânse cu Kremlinului și un invitat regulat la talk-show-urile televiziunii publice ruse. „Este un comportament adecvat și acceptabil din punct de vedere social”.

Anul acesta, raportarea la director cu privire la desenul unui simbol al păcii făcut de o elevă a declanșat un proces în urma căruia tatăl elevei a fost reținut. Tot un denunț a stat la baza unei anchete penale care a dus la încarcerarea unei poete proeminente pentru că a „justificat terorismul” cu o piesă de teatru premiată. După ce niște trecători au denunțat o femeie pe care au auzit-o într-un restaurant vorbind în termeni laudativi despre președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy ca fiind „un tânăr chipeș și cu un bun simț al umorului” , aceasta a fost amendată cu 40.000 de ruble (519 dolari).

Tatiana Cervenko, o profesoară de matematică din Moscova, spune că a fost concediată de la locul de muncă după o serie de denunțuri din partea Korobkovei, în urma apariției sale la Deutsche Welle, un canal de televiziune pe care Rusia l-a declarat „agent străin”.

„Este posibil să mă dea drept exemplu, pentru a-i speria pe ceilalți profesori”, a spus ea, menționând că a refuzat să țină lecții speciale despre război ordonate de către Kremlin.

De partea cealaltă, Korobkova își atribuie meritul de a fi dus la deschiderea a cinci „protocoale” sau cazuri administrative împotriva victimelor sale pe care de altfel admite că nu le cunoaște personal și nici măcar nu știe cum arată majoritatea lor. După ce numele și adresa ei de e-mail au apărut în documente juridice, unele dintre cei vizați de ea i-au scris să o întrebe de ce face asta.

Korobkova a refuzat să acorde un interviu telefonic, preferând să comenteze în scris. Deși spune că se simte „în deplină siguranță”, totuși nu dorește să dezvăluie lucruri precum vârsta sau unde locuiește. S-a mulțumit să spună că este vorba de un oraș mare, departe de zonele de frontieră.

Demascarea dușmanilor războiului

„Prin demascarea dușmanilor, oamenii își dovedesc în primul rând că acești dușmani există și că fac ceea ce trebuie susținând războiul”, a comentat Alexandra Arhipova, un antropolog care a studiat fenomenul informatorilor.

Ea este una din victimele lui Korobkova, care a scris șapte e-mailuri decanilor de la universitățile unde a predat Arhipova, cerând ca aceasta să fie concediată pentru „comportament amoral” -după ce a acordat un interviu unei rețele de televiziune online interzise de autorități. Administratorii s-au limitat la solicitarea ca profesoara să nu mai vorbească cu presa.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și