Războiul secret dus de spionii lui Putin împotriva Europei: de la haos pe flancul estic al NATO la băieții răi din Balcani

121

De la invazia rusă în Ucraina, operațiunile serviciilor secrete ale Moscovei au cunoscut o escaladare pe întreg continentul european, de la recrutarea de agenți din lumea interlopă balcanică la uriașe campanii sub acoperire pentru a semăna haos, în cadrul unui război hibrid nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece, se arată într-o investigație a ziarului britanic „The Times”.

Principalele servicii de securitate ale Moscovei colaborează mai strâns ca oricând pe măsură ce o generație mai tânără și ambițioasă de spioni urcă în rang, apreciază analiștii.

De la asasinate în plină zi și acte de sabotaj la tentative de lovitură de stat, amploarea și plaja operațiunilor secrete ale Rusiei peste hotare au atins un nivel fără precedent.

Operațiunile ieșite acum la iveală sunt probabil doar o fracțiune în timp ce scara lor actuală este uriașă, drept dovadă explozia de noi recruți ai spionajului rus, a explicat Oleksandr Daniliuk, fost consilier al șefului serviciilor secrete ucrainene.

Unitatea de operații speciale 29155 a Serviciul de informații militare (GRU), specializată în asasinate comandate de stat și destabilizare în plan extern, s-a mărit de la 500 de agenți înainte de 2022, la circa 2.000 în prezent. Recent, fostul său lider, Andrei Averianov, a fost numit șef-adjunct al GRU, responsabil cu operațiunile războiului neconvențional în Europa. Totodată, șeful Serviciului al 5-lea din cadrul FSB, Serghei Beseda, un spion experimentat și artizanul invaziei Ucrainei, a fost demis.

Haos pe flancul estic al NATO

După expulzarea a circa 600 de diplomați ruși din mai multe capitale europene, rușii s-au grăbit să-și refacă rețeaua de spioni printr-o campanie de recrutare peste hotare.

Moscova are un mare avantaj în Europa de Est, a apreciat expertul rus Andrei Soldatov, explicând că Rusia recrutează masiv mai ales în Bulgaria și Serbia, țări unde se bucură de mult sprijin politic și unde există grupuri puternice de crimă organizată.

Incendii izbucnite misterios în Polonia sau tentativa de asasinat in Lituania a opozantului rus Leonid Volkov au un numitor comun: o campanie de a semăna incertitudine și haos pe flancul estic al NATO, scrie The Times.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și