Reacții furioase din Rusia după ce „inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război”

0 587

Naționaliștii ruși, bloggerii de război și chiar unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanților, pe care îi consideră vinovați pentru pierderile masive de vieți omenești suferite în urma atacului ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze militare din Makiivka, Donețk, scriu Reuters, New York Times și publicația independentă rusă The Moscow Times.

Ministerul rus al Apărării a făcut luni un pas rar și a admis că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou, în atacul ucrainean care a distrus o cazarmă temporară amplasată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș controlat de Rusia aflat în estul Ucrainei.

Dar criticii ruși nu au fost mulțumiți de reacția oficială seacă și și-au subliniat nemulțumirea, spunând că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, care a alimentat astfel suplimentar dezastrul provocat de loviturile inițiale. Ei au mai spus că liderii militari sunt cu atât mai vinovați cu cât știau că baza se afla în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Criticii cer acum pedepsirea vinovaților, dar Moscova nu a anunțat deocamdată dacă va lua vreo decizie în acest sens. În acest timp, Kievul a subliniat că bilanțul victimelor este de ordinul sutelor, deși oficialii proruși au calificat acest lucru drept o exagerare.

„Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război” Printre cei care s-au exprimat critic – și nu pentru prima oară – s-a numărat Igor Girkin, un fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși.

Acesta a sugerat că din informațiile sale, sute de persoane au fost ucise sau rănite în bază. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el, potrivit The Moscow Times.

„Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris și Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Cui i-a venit ideea de a plasa trupele în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că o simplă lovitură de artilerie va produce mulți răniți sau morți?”, a scris el, potrivit Reuters.

Comandanților „nu le pasă deloc”, a spus bloggerul. Atacul a fost „o lovitură masivă”, a declarat și un purtător de cuvânt al autorităților instalate de Rusia în regiunea Donețk, Daniil Bezsonov.

„Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război nu din cauza priceperii lor, ci din cauza greșelilor noastre”, a scris el într-o postare pe Telegram, potrivit New York Times. Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski nu a menționat atacul asupra bazei din Makiivka în discursul său de Anul Nou.

Însă Statul Major General al forțelor armate ucrainene a vorbit de data aceasta despre atac, pe care l-a descris drept „o lovitură împotriva forței de luptă și echipamentelor militare rusești”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata