„Regimul va cădea la fel ca URSS“, i-a scris Navalnîi, din colonia penitenciară din Siberia, disidentului sovietic Natan Șaranski
Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a corespondat cu disidentul Natan Șaranski în ultimul an. Site-ul de știri Free Press a publicat luni mai multe scrisori scrise de mână de cei doi, după ce Navalnîi l-a contactat pe Șaranski anul trecut, scrie Times of Israel.
Natan Șaranski, care trăiește în Israel, se numără printre cei mai cunoscuți prizonieri politici din fosta Uniune Sovietică. Bărbatul de 76 de ani a petrecut aproape nouă ani într-un lagăr de muncă forțată sovietic, fiind acuzat de trădare și spionaj din cauza eforturilor sale de a imigra în Israel și, mai târziu, pentru susținerea drepturilor omului.
Navalnîi l-a contactat pentru prima dată pe Șaranski în aprilie anul trecut, spunându-i disidentului sovietic că s-a inspirat din cartea lui „Fear No Evil” și a glumit că nu s-au schimbat multe în sistemul penal rus.
„Vreau să vă mulțumesc pentru această carte, deoarece m-a ajutat foarte mult și continuă să mă ajute. Da, sunt la SHIZO acum, dar când citesc despre cele 400 de zile petrecute în „celula de pedeapsă” cu rațiile de alimente scăzute, se înțelege că există oameni care plătesc prețuri mult mai mari pentru convingerile lor”, a scris Navalnîi.
„Înțeleg că nu sunt primul, dar chiar vreau să devin ultimul, sau cel puțin unul dintre ultimii, dintre cei care sunt forțați să îndure asta.” Inspirându-se din cazul lui Sharanski, Navalnîi a prezis că actualul regim rus se va prăbuși la fel ca Uniunea Sovietică.
„Cel mai important lucru este să ajungem la concluziile corecte, astfel încât această stare de minciună și ipocrizie să nu intre într-un nou ciclu”, a scris Navalnîi. „Virusul libertății” este departe de a fi eradicat. Nu mai sunt zeci sau sute ca înainte, ci zeci și sute de mii care nu se tem să vorbească pentru libertate și împotriva războiului, în ciuda amenințărilor. Sute dintre ei sunt în închisori, dar sunt încrezător că nu vor renunța”.
Șaranski a răspuns cu o scrisoare de cinci pagini, glumind că primirea corespondenței din închisoare a fost ca și cum ar fi primit o scrisoare de la „alma mater“, universitatea unde și-a petrecut mulți ani din tinerețe.
Disidentul sovietic a scris că este un mare admirator al lui Navalnîi și că acesta și-a scris memoriile în timp ce mulți dintre prietenii săi erau încă încarcerați de KGB.
Detalii, AICI