Relația lui Elon Musk cu Vladimir Putin reînvie o tradiție americană îngrijorătoare. „Este el prea mare pentru a eșua?”
În trecut, magnații au avut probleme pentru că și-au condus propria politică externă, diferită de cea oficială, a statului, iar Elon Musk tocmai s-a propulsat într-o companie istorică tulburătoare, scrie Politico, într-un material care pleacă de la articolul de vineri, din Wall Street Journal (WSJ), care a dezvăluit că șeful Tesla, SpaceX, X și cel mai bogat om din lume a fost în secret în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin în ultimii doi ani.
Elon Musk s-ar putea prezenta americanilor drept un avatar al viitorului, electrificând industria auto și conducând oamenii către un viitor SF pe Marte. Dar modul în care se raportează la geopolitică are ecouri tulburătoare în trecutul Americii, punându-l în compania unor personalități din lumea afacerilor ale căror aventuri internaționale au reprezentat aproape întotdeauna o pată neagră în dosarele lor istorice.
Uneori, guvernul a fost capabil să le țină în frâu. De data aceasta, s-ar putea să nu mai fie posibil. Diplomații experimentați și „câinii de pază” ai guvernului au fost îngroziți de raportul privind relația lui Musk cu Putin, în special având în vedere posibila numire a lui Musk într-un rol ambiguu, dar cuprinzător, într-o a doua administrație Trump. Este inevitabil ca liderii afacerilor internaționale să aibă contacte cu lideri străini, a declarat Richard Stengel, subsecretar de stat pentru diplomație publică și afaceri publice în timpul președintelui Barack Obama.
Cu toate acestea, relația lui Musk cu un paria global precum Putin comportă un alt nivel de risc. „Aceasta în special este mult mai sinistră”, a declarat Stengel, care a numit raportul conform căruia Putin l-a implorat pe Musk să nu activeze serviciul Starlink deasupra Taiwanului ca o favoare pentru președintele chinez Xi Jinping „o afacere foarte riscantă”.