Republica Moldova: agitații separatiste pe fundalul deschiderii negocierilor de aderare la UE

154

Editorial de Corneliu Rusnac

Agitații separatiste par să marcheze tot mai mult apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, după ce Chișinăul a obținut deschiderea negocierilor de aderare, la sfârșitul anului trecut. Atât în Transnistria, care nu se mai află sub controlul Chișinăului din 1992, cât și în Regiunea Autonomă Găgăuză din sudul Basarabiei, spiritele par să se încingă, pe fundalul unui război hibrid tot mai acerb purtat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova.

Comemorarea unui referendum-fantomă prorus și anti-UE în Găgăuzia

În regiunea găgăuză, profesorii și elevii claselor liceale au fost obligați, recent, printr-un ordin al autorităților locale, să participe la un marș care urma să marcheze aniversarea unui referendum consultativ din 2014, declarat ilegal la scurt timp după desfășurare de către justiția din Republica Moldova.

La acel referendum locuitorii autonomiei trebuiau să spună ce este mai bine, în opinia lor: ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Eurasiatică formată în jurul Federației Ruse. 97% din participanții la plebiscit s-au pronunțat pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, iar 98% au votat ca regiunea găgăuză, parte integrantă a Republicii Moldova, să devină stat independent în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea.

Prin pierderea suveranității se avea în vedere, probabil, unirea Republicii Moldova cu România sau, de ce nu, aderarea la Uniunea Europeană, care ar putea fi și ea interpretată de forțele proruse ca pierdere a suveranității.

Trebuie precizat că referendumul respectiv avea loc cu foarte puțin timp înainte de anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea războiului în regiunile Donețk și Lugansk din Estul Ucrainei, dar și cu doar câteva luni înainte ca Chișinăul să semneze Acordul de Asociere la UE.

După evenimentele dedicate referendumului, la începutul lunii februarie, reacția autorităților de la Chișinău pare să fi fost, cel puțin până acum, prea blândă. Ministerul Educației și Cercetării, singura instituție de stat (pe lângă Avocatul Poporului) care a reacționat oficial, a cerut „să nu fie perturbat procesul educațional” și a sesizat instituțiile de drept în legătură cu implicarea elevilor în aceste evenimente politice, lucru interzis de legislația Republicii Moldova.

Referendumul din regiunea găgăuză, similar celui din Ucraina care a prefațat anexarea Crimeii de către Rusia

Comentatorul politic Mihail Sirkeli, originar din regiunea găgăuză, amintește că referendumul din 2014 „a fost inspirat de reprezentanții proruși din Republica Moldova și susținut de Rusia”. „Atunci, deputații Dumei de Stat a Federației Ruse s-au implicat foarte activ în organizarea acestui referendum, după modelul așa-zisului plebiscit din Crimeea, din martie 2014. Atunci Rusia, evident, a încercat să implementeze proiectul Novorossia, de ocupare a sud-estului Ucrainei, până la Odessa și Republica Moldova. Chiar s-a vorbit despre o așa-zisă republică Bugeac, în sudul Basarabiei. Acest referendum din regiunea găgăuză este despre asta. Cu toți știm cu ce s-au terminat acele referendumuri în Ucraina. E clar că a fost o provocare la adresa statalității, suveranități și independenței Republicii Moldova”, a subliniat Mihail Sirkeli.

Citește continuarea pe veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și