Republica Moldova va decreta mobilizare dacă războiul din Ucraina se va apropia de granițe. „Nu vom aștepta până o să fie prea târziu”

152

Republica Moldova va decreta mobilizarea în cazul în care războiul din Ucraina se va schimba „radical”, iar ostilitățile se apropie de granițele sale sau duc la o creștere puternică a fluxului de refugiați, a declarat, marți, ministrul apărării din guvernul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la TVR Moldova.

„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații. Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus oficialul moldovean în cadrul unui interviu acordat TVR Moldova.

Republica Moldova vrea să își întărească apărarea, în contextul agresiunii rusești Recent, autoritățile moldovene anunțaseră și că intenționează să facă noi achiziții în domeniul apărării, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană, în contextul în care spațiul aerian moldovean a fost traversat de rachete de croazieră rusești trimise pentru bombardarea Kievului. În acest sens, Republica Moldova a cerut ajutor pentru achiziție.

„Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate”, a subliniat Nosatîi.

Într-un alt interviu, ministrul moldovean al Apărării a declarat că Rusia nu recunoaşte că rachetele sale au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, din contră, cere guvernului de la Chişinău dovezi.

„Nu am primit nicio explicaţie oficială. Din discuţiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuţiile pe care le-am avut cu ataşatul militar, partea rusă ia o poziţie de apărare a acţiunilor sale şi solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare a survolului”, a declarat Nosatîi într-un interviu pentru Radio Moldova.

„În condiţii normale, în caz de încălcare a spaţiului aerian, forţele de apărare antiaeriană trec în stare de alertă şi întreprind măsuri de interceptare a ţintelor, cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spaţiul naţional al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de aceea am putut să depistăm aceste ţinte şi să le confirmăm”, a afirmat el.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și