Republicile nerecunoscute au participat la referendum. Rusia a deschis în Transnistria două secții de votare

102

Săptămâna trecută în Rusia a avut loc  referendumul privind un amendament la Constituție în cadrul căruia, peste 77,92% din cei care au votat (aproape 58 de milioane de ruși) au decis că președintele Putin va rămâne în scaunul său până în 2036.  Alte aproximativ 16 milioane (21,27% ) de persoane au votat împotrivă. Opoziția rusă a criticat ferm decizia lui Putin de a modifica Constituția. Principalul opozant al liderului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, consideră că astfel de acțiuni sunt populiste, scopul lor fiind „resetarea mandatelor lui Putin pentru a-i oferi dreptul la conducere pentru tot parcursul vieții „. 

Votul general îi privește nu doar pe cetățenii ruși care trăiesc pe teritoriul statului. Secții de votare pentru modificarea Constituției Ruse au fost deschise în state nerecunoscute, foste republici sovietice, unde situația a fost destabilizată de autoritățile ruse pentru a-și menține influența în regiune.

Astfel, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pe 29 iunie a început votarea amendamentelor la Constituția Rusiei, care au durat până la 1 iulie. Au fost două secții de votare, iar una dintre ele – în cadrul unitatății militare a Grupului Operativ al Armatei Ruse.  Acolo au votat „trupele de menținere a păcii” rusești și familiile lor. Rușii transnistreni au putut vota la a doua secție de votare din Tiraspol. În regiune există aproximativ 200.000 de cetățeni ruși, inclusiv copii.

Imediat, după apariția informației cu privire la deschiderea secțiilor de votare în regiune, reprezentanții organizației neguvernamentale Promo-LEX  au emis o declarație:

”Rusia continuă practica deschiderii secțiilor de votare în regiunea Transnistreană, fără permisiunea autorităților moldovenești.” 

 

De asemenea, reprezentanții ONG-urilor menționează că și la alegerile prezidențiale din Rusia, din 2008 și 2018 au fost deschise secții de votare  în regiune, iar autoritățile moldovenești nu au avut nicio reacție oficială în acest sens.

Ulterior, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a comentat situația, menționând că de data aceasta Ambasada Rusiei în Moldova a informat verbal autoritățile moldovenești cu privire la intenția de a deschide secții de votare la Chișinău și Tiraspol pentru a vota amendamentele la Constituția Rusiei.

 ”Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziția principială a autorităților moldovenești cu privire la abținerea de la deschiderea secțiilor de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, invocând incapacitatea de a asigura condițiile constituționale necesare pentru astfel de evenimente”, se arată în comunicatul ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Politologul și diplomatul moldovean, fostul președinte al delegației pentru negocieri cu separatiștii transnistreni Anatol Ceranu consideră că votul asupra amendamentelor la Constituția Rusă este o chestiune internă a Federației Ruse, iar cetățenilor Federației Ruse, care se află în afara teritoriului său, ar trebui să le fie asigurat dreptul de a-și exprima voința.

”Din perspectiva dreptului internațional, Transnistria se află pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu se află sub jurisdicția sa, fiind o regiune separatistă. Prin urmare, reacția Ministerului de Externe al Republicii Moldova și a oficialilor moldoveni, care spun că astfel de evenimente nu ar trebui să aibă loc în această regiune, deoarece este o regiune problematică a Moldovei, este destul de firească. Dacă ar fi respectat suveranitatea Republicii Moldova, Rusia nu ar fi trebuit să ocolească acest aspect. Faptul că la Tiraspol au fost deschise secții de votare demonstrează  că Moscova este destul de unilaterală în atitudinea sa față de suveranitatea Republicii Moldova.”

Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control menționeazaă că nu se pun în discuție consecințele diplomatice ale acestui vot, mai ales atunci când președintele Republicii Moldova este în mod clar împotriva retragerii trupelor ruse din regiune și exprimă o poziție clară pro-rusă. 

Și alte republici nerecunoscute și parțial recunoscute ale spațiului post-sovietic participă la votul asupra amendamentelor la Constituția Rusiei. Rezidenții republicilor populare autoproclamate Donețk și Luhansk cu cetățenie rusă au avut posibilitatea să voteze doar în Rusia – în acest scop, începând cu 25 iunie au fost organizate rute speciale cu autobuzul.

Potrivit vicepreședintelui Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții Viktor Vodolatsky, aproximativ 190.000 de persoane au primit cetățenia rusă în cele două republici nerecunoscute din Donbas. Președintele Putin a semnat un decret care permite locuitorilor autoproclamatelor Donețk și Donbas să obțină pașapoarte rusești pe 24 aprilie 2019.

Potrivit datelor CEC, la urnele de vot din incinta ambasadei Rusiei de la Chișinău au votat 889 de alegători, dintre care 92% au votat „pentru” iar 8% – împotrivă. Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a validat rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției în data de 3 iulie. Prezența la urne a constituit 67,97%.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și