Rețea de troli ruși, anihilată de Facebook și Twitter. Aveau legături cu o agenție implicată în alegerile din 2016
O rețea de conturi și pagini dintr-o operațiune de influență rusă au fost dezactivate de Facebook și Twitter. Campania rusească avea legătură cu influențarea alegerilor de acum patru ani din SUA. Potrivit Facebook, campania ducea către Agenția de Cercetare pe Internet a Rusiei (IRA), o organizație apropiată guvernului rus și acuzată de intervenție în alegerile din 2016 din SUA, relatează BBC. Și Twitter a anunțat că a suspendat cinci conturi din aceeași rețea.
Campania rusă derulată pe Facebook și Twitter era concentrată în jurul site-ului PeaceData, care aparent furniza știri în engleză și arabă printr-o organizație non-profit.
Atât reprezentanții Facebook, cât și Twitter, au precizat că influența exercitată online de organizațiile ruse a fost „foarte limitată”. Dacă amestecul IRA a fost bănuit și acum patru ani, campania rusească de acum, desfășurată pe rețelele sociale, a fost anihilată cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, unde se confruntă președintele Donald Trump și candidatul democrat Joe Biden.
Verificările au avut sprijinul FBI
Facebook și Twitter au colaborat cu Forța de lucru pentru influență externă a FBI, iar verificările s-au derulat în jurul site-ului PeaceData, care furniza conținut mai ales pentru publicul de stânga, arată sursa citată.
Reprezentanții Facebook au precizat că au eliminat 13 conturi și două pagini, care urmăreau „ținta dezbaterii publice din SUA” și din alte țări, inclusiv Marea Britanie și Egipt.
Însă operațiunea cu influențe ruse a atins „o acoperire foarte mică”, aproximativ 14.000 de conturi urmărind una sau mai multe dintre paginile pe care le-au eliminat, au spus cei de la Facebook. Pagina în limba engleză avea în jur de 200 de adepți.
Conturile șterse foloseau nume și imagini de profil false, a precizat Facebook.
Reprezentanții Twitter au anunțat suspendarea a cinci conturi „pentru manipularea platformei, pe care le putem atribui cu siguranță actorilor statului rus”.
Twitter a explicat că acel conținut creat de conturi a fost „de calitate scăzută și spam, iar majoritatea tweet-urilor din aceste conturi au primit puține aprecieri sau distribuiri.”
IRA s-a implicat și în alegerea lui Donald Trump
Agenția de Cercetare pe Internet a Rusiei (IRA) a fost una dintre cele trei companii rusești acuzate de Departamentul de Justiție al SUA în ancheta directorului FBI Robert Mueller asupra presupusei ingerințe rusești în campania electorală din 2016 din SUA.
Acuzații similare au fost formulate și în cazul a 13 persoane.
Fostul director al FBI a analizat timp de doi ani legăturile dintre campania lui Trump din 2016 și influența Rusiei.
Concluzia anchetei a fost că Rusia s-a amestecat în alegeri cu intenția de a beneficia de campania lui Trump, deși nu a găsit nicio dovadă a unei conspirații.