Riscă Krasnoselski și Ignatiev să fie arestați? Și ce va fi cu procesul de negocieri?
Legea anti-separatism, votată în parlamentul de la Chișinău, a îngrijorat autoritățile de la Tiraspol. În spațiul public apar tot mai frecvent opinii precum că liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vadim Krasnoselski, ar risca să cadă sub incidența noilor prevederi sau că negociatorul principal al acesteia, Vitali Ignatiev, „ar putea fi arestat când vine la Chișinău”, transmite Radio Europa Liberă.
Potrivit noilor prevederi din Codul penal, „acțiunile separatiste, comise în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.
Prevederile definesc, de asemenea, separatismul ca fiind „producerea și/sau difuzarea, sub orice formă și prin orice mijloace, de materiale și informații care incită la astfel de acțiuni”.
Mulți se întreabă dacă, în consecință, orice oficial din regiunea transnistreană, începând cu „președintele” Krasnoselski și „șeful diplomației” Ignatiev, poate cădea sub incidența acestor amendamente.
Cei doi, bunăoară, au declarat de nenumărate ori că „Republica Moldovenească Nistreană” este un stat independent care-și va construi relațiile cu „statul vecin”, Moldova, și e puțin probabil să nu mai susțină acest lucru în continuare.
Ignatiev: „Oricine ar putea fi urmărit penal”
Chișinăul nu recunoaște autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” și niciodată nu a încetat să considere regiunea transnistreană ca fiind parte a teritoriului Republicii Moldova.
La fel este percepută regiunea și de celelalte state ale lumii – autoproclamata RMN nu este recunoscută de niciun stat, inclusiv Federația Rusă.
Comentând legea anti-separatism pentru presa transnistreană, Vitali Ignatiev a declarat că, după adoptarea acesteia, oricine „care împărtășește ideologia de stat a Transnistriei”, care „recunoaște sub aspect juridic, politic și identitar existența poporului și statului transnistrean” ar putea fi urmărit penal.
„Pentru toate acestea, am putea fi supuși unor represalii din partea Moldovei vecine. Acest lucru va deveni posibil dacă proiectul de lege va intra în vigoare”, a subliniat Ignatiev.
Unul dintre autorii amendamentelor la Codul Penal, deputatul partidului „Acțiune și Solidaritate”, Vasile Grădinaru a explicat Europei Libere că orice persoană care săvârșește faptele prevăzute în Codul penal, indiferent că este din regiunea transnistreană sau din teritoriile controlate de autoritățile moldovene, este pasibilă să fie trasă la răspundere penală.
„Dar trebuie să atragem atenție la două aspecte: nu orice expresie poate fi calificată ca instigare la separatism. Instigarea la separatism are componentele de bază: mesajul de separare a unei părți a teritoriului R. Moldova prin acțiuni ilegale”, explică deputatul.
Întrebat dacă noile prevederi ar putea influența procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, care și așa este destul de complicat, Grădinaru a spus: „Acest lucru nicicum nu poate afecta procesul de negocieri”.
Citiți articolul integral pe moldova.europalibera.org