România, atacată cibernetic de toate cele trei servicii de informații ale Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina. Dezvăluirile unui general SRI

88

Șeful centrului Cyberint din Serviciul Român de Informații, generalul Anton Rog, a anunțat că, după declanșarea războiului din Ucraina, toate cele trei servicii de informații ale Rusiei au încercat să atace cibernetic România.

Declarația a fost făcută pentru canalul StakeBorg de pe YouTube.

”Toate cele trei servicii de informații din Rusia, FSB, GRU și SVR, au atacat instituții importante din Guvernul României cu un malware complex de tip Advanced Persistent Threat (APT). E un malware care nu face zgomot, care rămâne foarte mult în rețele, care are niște metode extrem de inovative de a fura date și care stă acolo pentru foarte mult timp”, a spus Anton Rog.

FSB este serviciul de informații interne al Rusiei, SVR, cel de informații externe, iar GRU este serviciul de informații al armatei.

Generalul SRI a adăugat că, până la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, ”erau două servicii care ne bâzâiau într-una – GRU, cu APT28 și FSB, cu un malware mult mai complex.

 

”GRU e mai zgomotos, e de la armată. FSB e mai stilat și cu un malware mai complex. De când a început războiul, a venit și SVR, cu APT29. Advanced Persistent Threat este o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de un serviciu de informații, de statul respectiv. Noi îl numim în limbaj de lemn actor statal”, a explicat el, potrivit Digi24.

Șeful centrului Cyberint din SRI a precizat că aceste trei servicii secrete ale Rusiei au încercat constant să fure date dintr-un anumit minister al Guvernului României. Generalul a explicat că malware-urile fură date cu ajutorul unor fotografii sau filmulețe, le postează pe Internet de pe calculatorul de serviciu, la care atașează date.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și