Rusia ar ascunde datele cu privire la infectările COVID. Există 29 de milioane de înregistrări în registrul coronavirus al Ministerului Sănătății – de cinci ori mai mult decât numărul oficial prezentat de autorități
La începutul lunii iulie, fizicianul Serghei Șpilkin a avut „o idee”. Șpilkin, cunoscut pentru cercetările sale privind anomaliile statistice la alegeri, a sugerat că certificatele de vaccinare erau numerotate în ordine de către „serviciile de stat”. Acest lucru ar însemna că orice rus, uitându-se la ultimele opt cifre ale certificatului său, poate afla câți oameni au fost infectați anterior cu coronavirus.
Pentru a testa ipoteza, Șpilkin a cerut abonaților să-i trimită o parte din numărul certificatului. În scurt timp și-a dat seama că numerotarea este cu adevărat aceeași pentru întreaga Rusie, indiferent de regiune. Cifrele obținute au coincis cu datele privind ratele de vaccinare, care au fost colectate de portalul independent Gogov.ru – Ministerul Sănătății nu mai publică datele operaționale mai bine de șase luni.
Atunci, Șpilkin „a avut o altă idee”. El a sugerat că certificatele pentru pacienții cu COVID-19, care au început să fie eliberate în această vară, ar putea fi aranjate în același mod. Și din nou a cerut ajutor cititorilor: trimiteți o parte din numărul certificatului și data recuperării de coronavirus indicat în acesta.
Datele pe care le-a colectat arată că numărul persoanelor care au fost bolnave este de câteva ori mai mare decât cele raportate de către autorități.
Despre ce fel de certificate vorbim?
„Gosuslugi”(n.r Serviciile de Stat) eliberează două tipuri de certificate: privind vaccinarea împotriva coronavirusului și faptul că o persoană a fost bolnavă în ultimele șase luni. Primul tip de certificat există de mult; al doilea – de la 1 iulie 2021.
Certificatele pentru cei care s-au tratat au fost introduse pe fondul noilor restricții în timpul celui de-al treilea val: mai întâi în Moscova și apoi în alte câteva regiuni, pentru a ajunge la restaurante și cafenele, a fost necesar să se arate un cod QR la intrare, confirmând că vizitatorul a fost vaccinat, a fost bolnav recent sau a trecut testul PCR.
În Moscova, aceste reguli au fost anulate trei săptămâni mai târziu, dar înainte de aceasta, pe 24 iunie, viceministrul dezvoltării digitale, Oleg Kachanov, vorbind despre dificultățile legate de eliberarea certificatelor celor bolnavi, a menționat numărul lor – numărul s-a dovedit a fi de două ori mai mare decât cel oficial: „Există un registru unificat al celor care s-au tratat din resursele informaționale ale Ministerului Sănătății din Federația Rusă. <…> Acum stabilim integrarea cu ei, astfel încât codul QR să fie afișat nu numai celor care au fost vaccinați, ci și celor care au fost bolnavi. <…> Vom face această integrare, există aproximativ 9 milioane de astfel de înregistrări în registru”.
La 24 iunie, sediul central a raportat doar 4,9 milioane de cazuri detectate de COVID-19 în toată țara de la începutul pandemiei. Presa rusă scrie că nu este clar la ce categorie de bolnavi de COVID s-a referit oficialul rus și nici perioada de timp. Poate că a fost vorba despre persoane care au contractat coronavirusul în ultimele șase luni – atunci estimarea de 9 milioane coincide cu datele obținute de către Mediazona pe baza numerelor certificatului.
Numărul unic
Un cititor Mediazona din Moscova a contractat coronavirusul la sfârșitul lunii martie, s-a recuperat ușor și în două săptămâni a primit deja un test PCR negativ. Trei luni mai târziu, aplicația „Gosuslugi”(n.r Serviciile de Stat) i-a trimis o notificare de primire a unui „certificat de imunizare după boala COVID-19”. Judecând după ultimele opt cifre din acest certificat, peste 22 de milioane de persoane au fost adăugate în registrul pacienților care au trecut prin coronavirus până în martie 2021.
Codul QR, pentru care au început să elibereze astfel de certificate, este un hyperlink obișnuit care duce la o secțiune specială a site-ului web al serviciilor de stat. Un angajat al restaurantului scanează codul, urmărește legătura și vede că persoana a fost bolnavă sau vaccinată, ceea ce înseamnă că poate fi acceptată în încăpere.
Dacă deschideți linkul pe un computer și priviți codul HTML al paginii, veți observa că numărul certificatului este indicat prin abrevierea UNRZ.
UNRZ (уникальный номер регистровой записи) înseamnă „număr unic de înregistrare a registrului”. Acest termen este folosit în multe registre ale Ministerului Sănătății – de exemplu, pe pagina certificatului după vaccinare. Pentru cei care au fost vaccinați, numărul certificatului este extrem de simplu: mai întâi există numărul 9, apoi codul de regiune din două cifre și numărul de serie al vaccinatului – doar 16 cifre. Regulile pentru încărcarea datelor din registrul vaccinat în „serviciile de stat” au fost elaborate în august 2020.
Așa arată linkul din codul QR din certificatul de vaccinare.
Certificatul pentru cei bolnavi are, de asemenea, 16 cifre, dar este aranjat diferit. Primul grup de numere este format dintr-un opt, codul de regiune și cifra 1 – acest număr este același în toate certificatele verificate și, judecând după registre similare, indică destinatarul fondurilor bugetare. Următoarele patru cifre reprezintă luna și anul diagnosticului. Alte opt cifre sunt numărul obișnuit al înregistrării în registru.
Așa arată linkul din codul QR din certificatul unui pacient care a fost bolnav de COVID.
Exact același format, doar fără cele opt cifre de la început, este utilizat în Registrul federal al persoanelor cu noua infecție cu coronavirus COVID-19, creat de Ministerul Sănătății în martie 2020 pentru a urmări numărul de cazuri. Datele din acest registru nu au fost făcute publice niciodată.
Aparent, pentru a crea un certificat al unei persoane recuperate pe „Gosuslugi”(n.r Serviciile de Stat), Ministerul Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor al Federației Ruse pur și simplu a luat numărul din acest registru al Ministerului Sănătății și i-a adăugat cifra 8 în față.
Mediazona a cerut Ministerului Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor să confirme că numărul certificatului pacientului care fusese bolnav este format pe baza UNRZ (уникальный номер регистровой записи) – „număr unic de înregistrare a registrului” din registrul coronavirus al Ministerului Sănătății. Ministerul a confirmat informațiile presupuse de către Mediazona: La formarea certificatului, se folosește evidența registrului Ministerului Sănătății, a admis departamentul.
La sfârșitul lunii iunie, Ministerul Dezvoltării Digitale și pe portalul tehnic „Gosuslugi”(n.r Serviciile de Stat) a făcută publică o descriere a schemei de încărcare a datelor „din registrul COVID”. Deci, este indicat faptul că pentru fiecare pacient, ar trebui furnizate informații despre diagnostic, unitatea medicală, data recuperării și un UNRZ de 15 cifre.
În videoclipul de instruire al Ministerului Sănătății, se arată că unei persoane i se atribuie un UNRZ atunci când datele despre el sunt stocate pentru prima dată în registru – adică în momentul în care este diagnosticată cu o boală. Descrierea tehnică mai spune că UNRZ conține exact data intrării: acest lucru explică de ce cititorul Mediazona, care s-a tratat în aprilie, a primit un certificat cu nr 0321 – adică referindu-se la luna martie, când a fost diagnosticat și, evident, a intrat în registru.
Aceasta înseamnă că ultimele opt cifre din certificat reprezintă numărul de înregistrare a bolnavului, nu al persoanei care s-a însănătoșit.
O sursă a redacției Meduza în una dintre ministerele regionale ale sănătății a confirmat că numărul de serie din registru este uniform în toată țara și reflectă numărul total de cazuri înregistrate la momentul creării unui anumit UNRZ.
125 de mii de cazuri noi pe zi, la vârful epidemiei
Câteva zeci de numere atribuite unor certificate și date de recuperare colectate de Serghei Șpilkin au făcut posibilă evaluarea amplorii epidemiei din ultimele șase luni – numerele atribuite anterior pe „Gosuslugi”(n.r Serviciile de Stat) nu sunt disponibile, deoarece codul QR este valabil doar timp de șase luni după recuperare de COVID.
Cel mai recent certificat pe care l-a primit aparține unei persoane care s-a recuperat de la coronavirus în iunie 2021. Numărul său de serie este de 27 milioane 300 mii. Meduza a întrebat o sursă familiarizată cu activitatea registrului dacă această cifră pentru iunie corespunde realității. Răpunsul a fost: Sigur.
Studiind certificatele de recuperare după COVID, Mediazona a descoperit ca la jumătatea lunii iulie, numerele lor publicate pe „Serviciile de stat” depășiseră deja valoarea de 29 de milioane.
În același timp, sediul central raportează oficial doar aproximativ 6 milioane de cazuri de la începutul epidemiei în Rusia – acest lucru este de aproape cinci ori mai mic decât numărul de înregistrări în registrul Ministerului Sănătății. 29 de milioane de infectați ar pune Rusia pe locul trei în lume în numărul absolut de cazuri de coronavirus. În ceea ce privește numărul de persoane infectate la 1 milion, țara va crește de pe locul 85 pe primul loc în lume.
Comparând numerele certificatelor cu datele de recuperare, Șpilkin a construit o curbă care descrie aproximativ dinamica apariției noilor numere – adică dinamica ratei incidenței. Estimând numărul de noi infectări pe zi folosind această curbă, se dovedește că iarna, la vârful celui de-al doilea val al epidemiei, numărul cazurilor depistate în Rusia a ajuns la 125 mii pe zi.
Oficial, numărul maxim de cazuri înregistrate – aproape 30 de mii de cazuri pe zi – s-a întâmplat pe 24 decembrie 2020.
„Registrul este completat corect, dar este inexact”
Conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, nu numai persoanele cu un rezultat pozitiv al unui „test de laborator” (adică PCR și alte teste) ar trebui incluse în registru, ci și cele cărora li s-a diagnosticat COVID-19” folosind alte metode de diagnostic. În plus, sunt incluse „toate cazurile de pneumonie, inclusiv cazurile de ambulatoriu”. Numărul de înregistrări în registru reflectă numărul persoanelor care se îmbolnăvesc. Dacă o persoană se infectează a doua oară, se creează o nouă înregistrare pentru acest nou caz.
De fapt, o sursă din agențiile federale a explicat pentru Meduza că regiunile pot decide în mod independent cum să mențină registrul: dacă să înregistreze acolo strict doar cazuri de coronavirus și pneumonie sau, de asemenea, cazuri dubioase de SARS. Până la 20-30% din aceste cazuri pot fi ARVI.
„Registrul este completat foarte corect, dar este inexact”, spune interlocutorul, menționând că la nivel federal este necesară verificarea dublă a datelor furnizate de regiuni.
Pacienții la care diagnosticul nu a fost confirmat sunt scoși din registru, iar numărul de serie este eliberat și apoi atribuit unui nou pacient. Din această cauză, numărul de înregistrări în registru arată prost situația în timp real, deoarece este nevoie de cel puțin o zi pentru a clarifica și respinge cazurile „neconfirmate”.
Salturi similare în numerotare sunt vizibile printre certificatele primite de Serghei Șpilkin. De exemplu, un certificat cu un număr de serie începând cu 2327 a fost emis în aprilie 2021. În același timp, numărul care începe cu 2376 este înregistrat în luna martie. Se pare că numărul din aprilie, deși a fost atribuit ulterior, a ocupat locul anterior liber dintre cele din martie.
Șpilkin nu se angajează să evalueze contribuția numerelor respinse la statisticile generale: „Pentru a vedea astfel de lucruri, trebuie să avem data exactă de înscriere în registru, noi avem doar luna de înscriere (probabil) și data când a fost externat”.
Nu se știe ce proporție din cele 29 de milioane de intrări în registru sunt pacienți cu pneumonie și nu au nicio legătură cu COVID.
Pentru statistici privind incidența pneumoniei fără a lua în considerare COVID-19, Mediazona a apelat la Rosstat, care a furnizat deja astfel de date pentru primele luni ale anului 2020. Acum, departamentul a răspuns că „în prezent, Rosstat de la Ministerul Sănătății din Rusia și Rospotrebnadzor primește informații doar cu privire la incidența populației la principalele clase de boli, boli infecțioase individuale și boli semnificative social”, printre care nu există o coloană separată dedicat pneumoniei.
În martie 2021, un epidemiolog independent a spus că, în ultimul deceniu în Rusia se înregistra în fiecare an aproximativ 580 de mii de cazuri de pneumonie; în 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane de cazuri – adică de cinci ori mai multe.
În 2020, mortalitatea prin pneumonie în Rusia a crescut cu 140% – în principal din cauza regiunilor cu exces de mortalitate ridicat și cu statistici oficiale scăzute ale deceselor provocate de coronavirus. Prin urmare, este logic să presupunem că creșterea pneumoniei anul trecut este încă asociată cu COVID-19.
Ministerul Sănătății și sediul central resping informațiile
Jurnaliștii ruși s-au adresat Ministerului Sănătății și sediului operațional federal pentru lupta împotriva coronavirusului cu o cerere de a comenta numărul de intrări în registru și diferența acestuia față de rapoartele oficiale.
Comentariul sediului operațional federal pentru lupta împotriva coronavirusului
Resursa de informații federale pentru înregistrarea datelor în sensul prevenirii răspândirii noii infecții cu coronavirus COVID-19, creată pentru utilizare oficială, conține informații despre următorii cetățeni:
-diagnostic confirmat de COVID-19;
-internat cu semne de pneumonie;
-vaccinat împotriva COVID-19.
Informațiile dvs. despre 27 de milioane de cazuri de COVID-19 sau pneumonie nu sunt adevărate. Cifra de 27 de milioane, menționată de sursa dvs., apare în resursa informațională, însă se referă la cei vaccinați cu prima componentă a vaccinului la 9 iulie 2021.
Informațiile actualizate cu privire la numărul de cazuri COVID-19, inclusiv cele fără manifestări clinice, sunt raportate zilnic de către sediul operațional pentru a preveni importul și răspândirea unei noi infecții cu coronavirus în Rusia și sunt publicate în domeniul public pe site-ul stopkoronavirus.ru. Începând cu 15 iulie 2021, 5.882.295 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Rusia.
Ministerul Sănătății, ca răspuns la o întrebare de clarificare cu privire la registrul celor care sau tratat, a spus că sediului reflectă și poziția lor. Potrivit unui purtător de cuvânt al departamentului, „singurul lucru care arată această cifră [27 de milioane] este datele despre cei vaccinați cu prima componentă începând cu 9 iulie.
Astfel, sediul a presupus că, vorbind de 27 de milioane de înregistrări, redactorii au confundat registrele celor care fuseseră bolnavi și vaccinați. Reporterii ruși susțin că nu au încurcat nimic.
Numerele certificatelor arată cifre care nu coincid cu ratele de vaccinare din Rusia
De exemplu, în captura de ecran de mai sus a certificatului pacientului, data recuperării este 18 februarie. Numărul de serie din acest certificat este 17 milioane. Dar până la jumătatea lunii februarie, doar 11 milioane de doze de vaccinuri fuseseră produse în Rusia și doar aproximativ patru milioane de persoane au fost vaccinate.
După publicarea investigației, un cititor a luat legătura cu Mediazona, care a spus că în iulie 2021, din cauza unei erori pe site-ul Serviciilor de Stat, a primit un certificat COVID-19 – deși a fost bolnav de COVID în aprilie 2020 și s-a recuperat într-o lună.
Ca dovadă a spuselor sale, cititorul a arătat redacției o captură de ecran a certificatului și a trimis corespondentului o scrisoare de la Serviciile de Stat, unde este indicată data recuperării (acum acest certificat nu este disponibil în contul personal).
Numărul acestui certificat începe cu 214.000 – adică corespunde numărului ordinal de 214 mii de înregistrări din UNRZ.
Potrivit sediului central, către sfârșitul lunii aprilie 2020, 106 mii de cazuri de COVID-19 erau detectate în Rusia. Acest lucru dovedește, de asemenea, că jurnaliștii ruși nu au confundat registrele de bolnavi și vaccinați: în aprilie 2020 nu existau încă vaccinări împotriva coronavirusului – primul vaccin rusesc „Sputnik V” a fost înregistrat în august 2020.