Rusia se află în fața unor noi sancțiuni. UE negociază un pachet nou de restricții, care va include și comerțul cu diamante

36

Uniunea Europeană se pregăteşte de cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni ce vor viza Rusia, pe fondul războiului din Ucraina, iar comerțul cu diamante se pare că este pe listă, relatează luni Bloomberg, preluat de News.ro.

Guvernele occidentale au impus Moscovei sancţiuni economice de amploare, inclusiv interdicţii de import pentru petrolul rusesc, în urma invaziei sale în Ucraina din februarie anul trecut.

Noile măsuri, care ar putea fi prezentate încă de luna viitoare, ar include probabil restricţii la achiziţiile de diamante ruseşti şi, eventual, o propunere mult aşteptată de a folosi profiturile generate de activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citând persoane care au cunoştinţă despre aceste discuţii.

G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, plănuieşte, la rândul său, să impună unele interdicţii comerţului cu diamante din Rusia. Un grup de state membre, inclusiv Polonia şi Țările Baltice, doresc să meargă chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg.

Grupul a cerut sancţiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat şi serviciile IT printre măsurile pe care ar dori să le vadă într-o nouă propunere de sancţiuni. Acest grup de ţări a îndemnat, de asemenea, la restricţii în sectorul nuclear rusesc.

Însă aceste încercări de noi sancţiuni au întâmpinat rezistenţă de multe ori până acum, deoarece prea multe state membre se opun, notează Bloomberg. Unele ţări susţin că nu mai există prea multe opţiuni, pe fondul apelurilor de a se asigura punerea în aplicare a restricţiilor existente deja.

Încercările anterioare de a sancţiona comerțul cu diamante ruseşti în Europa au întâmpinat rezistenţă din partea unor ţări importatoare importante, precum Belgia, care au susţinut că o simplă interdicţie, fără un acord global, doar ar transfera comerţul profitabil cu pietre preţioase în altă parte.

Mecanismul pregătit de G7 vizează monitorizarea pietrelor preţioase la nivel transfrontalier, precum şi introducerea unei interdicţii care vizează direct achiziţiile, începând cu 1 ianuarie, şi a unei interdicţii indirecte, care ar intra în vigoare mai treptat.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și