Rusia și-a perfecționat campania de dezinformare. Fabrika, rețeaua care răspunde direct în fața lui Putin

0 98

Rusia a sporit eficiența campaniei sale de dezinformare pe rețelele de socializare și se laudă că un număr mare de conturi false scapă de detectare, potrivit unui raport privind documente scurse din serviciile de informații americane, scrie The Guardian.

Rețeaua rusă de dezinformare este cunoscută sub numele de Fabrika, potrivit scurgerii de informații și face parte din principalul centru informatic de cercetare științifică al Rusiei, care lucrează direct pentru administrația prezidențială.

Dezvăluirile recente de pe platforma de chat Discord includ afirmații potrivit cărora platformele de social media detectează conturile false doar în 1% din cazuri.

Documentul, văzut de Washington Post, nu este datat, pare să fi fost pregătit de către șefii de stat major interarme ai SUA, Comandamentul cibernetic al SUA și Comandamentul Europa, care conduce activitatea militară americană în Europa și se referă la activitatea pe internet de la sfârșitul anului 2022, notează The Guardian.

Cum țintește Fabrika utilizatorii

Potrivit documentului, în unele cazuri, Fabrika țintește utilizatorii cu dezinformări direct după ce le culege e-mailurile și numerele de telefon din bazele de date. Printre obiectivele campaniei se numără demoralizarea ucrainenilor și exploatarea diviziunilor dintre statele occidentale, se mai arată în document.

Cifra de 1% sună dramatic, dar s-ar putea să nu aibă un impact atât de mare pe cât s-ar putea deduce”, a spus Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea Surrey.

Un membru al Gărzii Naționale Aeriene americane – Jack Texeira, a fost acuzat de preluarea și divulgarea documentelor.

The Guardian a dezvăluit luna trecută modul în care o firmă de consultanță din Moscova, numită NTC Vulkan, a ajutat Kremlinul să răspândească dezinformarea, să reducă disidența, să controleze secțiuni ale internetului și să sprijine operațiunile de hacking.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata