Rusia și Turcia sunt pe cale să încheie un acord privind livrarea către Ankara a încă unui lot de unități antiaeriene S-400 Triumf
Rusia și Turcia sunt pe cale să încheie un acord privind livrarea către Ankara a încă unui lot de unități antiaeriene S-400 Triumf, a anunțat, luni, conducerea firmei rusești exportatoare de armament Rosoboronexport, citată de agențiile de presă. Acestea notează că achiziția, anul trecut, a unui prim lot de S-400 a nemulțumit aliații din NATO ai Turciei și a determinat Statele Unite să sancționeze Ankara.
Americanii au avertizat, de altfel, că vor impune noi sancțiuni dacă turcii mai cumpără sisteme defensive complexe din Rusia. S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO și reprezintă un risc pentru avioanele aliate – au avertizat partenerii occidentali ai Turciei.
Vândute, deja, Belarusului, Chinei, Indiei și Arabiei Saudite, rachetele S-400 sunt prezentate de ruși drept cele mai bune arme antiaeriene din lume. Luna trecută, Rusia a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă de croazieră hipersonică Zircon, încă una dintre armele despre care Moscova spune că nu au egal în lume. „Fregata Amiral Gorşkov a tras din Marea Albă o rachetă hipersonică Zircon asupra unei ţinte terestre aflată pe coasta Mării Barents”, la 350 de kilometri distanţă – a scris ministerul rus al Apărării.
Prima lansare oficială a unei Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar preşedintele Vladimir Putin a salutat-o drept un mare eveniment pentru întreaga ţară. Alte două rachete au fost lansate ulterior, tot de pe fregata Amiral Gorşkov. Cu o rază maximă de circa o mie de kilometri, Zirkon ar urma să intre în dotarea navelor de suprafaţă şi a submarinelor din flota militară rusă. Pe fondul tensiunilor tot mai acute cu statele occidentale, Rusia, spun analiştii, şi-a multiplicat, în ultimii ani, anunţurile privind noile sale arme, pe care Putin le numeşte invincibile. Printre acestea figurează o altă rachetă hipersonică, Kinjal, destinată armatei aerului, sau cea cu propulsie nucleră Burevestnik.
Sursa: https://www.veridica.ro