Rusia va deveni mult mai autoritară şi militarizată în anii următori, consideră serviciile de informaţii ale Norvegiei

0 94

Statul rus va deveni în următorii ani „mult mai autoritar şi militarizat”, au estimat luni serviciile de informaţii norvegiene, potrivit cărora Rusia şi China rămân principalele ameninţări la adresa Norvegiei, relatează France Presse.

„Nu mai este posibilă întoarcerea”, a declarat numărul doi al serviciului de informaţii militare, Lars Nordrum, în cursul unei evaluări anuale a riscurilor la adresa Norvegiei, ţară membră NATO, situată la graniţă cu Rusia.

„Statul rus va fi mult mai autoritar şi militarizat”, a afirmat el, menţionând în acest sens o opinie publică rusă manipulată de propagandă şi strângerea legăturilor Moscovei cu alte regimuri autoritare. „Interesele Rusiei nu vor fi compatibile cu cele ale Occidentului”, adaugă responsabilul contraspionajului militar norvegian.

Această evaluare anuală a riscurilor, prima de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, concluzionează, la fel ca cele anterioare, că Rusia şi China sunt principalele ameninţări la adresa securităţii şi intereselor Norvegiei.

Războiul a fost o „catastrofă pentru Rusia”, a afirmat Lars Nordrum, evocând efectele sancţiunilor comerciale luate de ţările occidentale, izolarea internaţională a Moscovei şi cei „peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi” în Ucraina.

Conflictul, a spus el, a crescut importanţa geopolitică a Norvegiei, în special pentru că a făcut-o principal furnizor de gaze pe continentul european, luând locul Rusiei.

”Ţările europene vor fi dependente de livrările energetice norvegiene pentru mulţi ani de acum înainte”, a subliniat Lars Nordrum.

În consecinţă, serviciul intern de informaţii (PST) apreciază că Rusia, care a încercat „să exercite o presiune asupra securităţii energetice” anul trecut, „va încerca să colecteze cât mai multe informaţii posibil” cu privire la sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia în acest an.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata