Serviciile de informații ale Regatului Unit și aliații acestora au acuzat Rusia că a încercat să acceseze ilegal camerele de supraveghere de la frontieră pentru a spiona și a perturba fluxul de ajutoare occidentale către Ucraina. O unitate a serviciilor de informații militare ruse este suspectată că a utilizat mai multe metode pentru a viza organizațiile care oferă „asistență externă”, inclusiv prin compromiterea camerelor de supraveghere aflate la punctele de trecere a frontierei, în gări și în apropierea instalațiilor militare. Aproximativ 10.000 de camere de supraveghere ar fi fost accesate, dintre care 80% se aflau în Ucraina, 10% în România, iar restul în ţările vecine, scrie The Guardian.
Unitatea GRU 26165, cunoscută și sub numele de APT 28 sau Fancy Bear, este acuzată că a desfășurat o campanie cibernetică agresivă împotriva organizațiilor publice și private din statele NATO încă din 2022. Aceasta ar fi trimis e-mailuri de tip phishing cu conținut pornografic sau informații profesionale false și ar fi folosit parole furate pentru a accesa sisteme sensibile.
Într-o notă consultativă publicată de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Regatul Unit, parte a Centrului Guvernamental de Comunicații (GCHQ), companiile private implicate în livrarea de ajutoare au fost îndemnate să „ia măsuri imediate pentru a-și consolida securitatea”.
„Pe lângă vizarea entităților logistice, actorii din cadrul unității 26165 au exploatat probabil accesul la camerele de supraveghere aflate în locații cheie – cum ar fi punctele de trecere a frontierei, instalațiile militare și gările – pentru a urmări mișcarea materialelor către Ucraina. Aceștia au utilizat și servicii municipale legitime, precum camerele de monitorizare a traficului”, se precizează în document.
Conform raportului, aproximativ 10.000 de camere de supraveghere ar fi fost accesate în apropierea unor instalații militare și gări, dintre care 80% se aflau în Ucraina, iar 10% în România. De asemenea, 4% din camerele compromise erau în Polonia, 2,8% în Ungaria, iar 1,7% în Slovacia. Nu au fost oferite detalii despre locațiile restului de camere vizate. Se susține că atacul a permis accesarea de capturi video din aceste surse.
Alte tentative cibernetice ar fi avut ca scop obținerea de informații sensibile despre transporturi, cum ar fi orarele trenurilor și documentele de expediere. În cel puțin un caz, s-a raportat o tentativă de phishing vocal, în care atacatorii s-au dat drept angajați IT pentru a accesa conturi privilegiate.
Detalii, AICI