Rușii care au fugit din țară se întorc și contribuie la creșterea economiei: „Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat“

303

Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg.

Se estimează că 1,1 milioane de oameni au părăsit Rusia în 2022, după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Între 40% și 45% s-au întors de atunci, potrivit datelor clienților firmei Finion, bazată inițial la Moscova, citată de Bloomberg.

Cei repatriați au contribuit între o cincime și o treime din creșterea de 3,6% a PIB-ului Rusiei în 2023, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.

Se pare că acești ruși au ales să se întoarcă acasă după ce s-au confruntat cu dificultăți în reînnoirea permiselor de ședere în străinătate și s-au confruntat cu discriminare personală și instituțională, chiar și în țări care sunt considerate a fi prietenoase cu Rusia și care nu au impus sancțiuni Moscovei.

„S-au întors cu resentimente și cu impresia că «Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat», a declarat Anna Kuleșova, sociolog la Social Foresight Group, care intervievează emigranții ruși, citată de Bloomberg.

Analistul politic Tatiana Stanovaia a spus că propaganda rusă folosește poveștile de revenire ca dovadă a „rusofobiei” răspândite în Occident. Despre Putin, care a lăudat întoarcerea antreprenorilor ruși și a lucrătorilor cu înaltă calificare ca fiind o „tendință bună”, Stanovaia a spus că procesul „îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că are dreptate”.

Sentimentul de nesiguranță resimțit de rușii care trăiesc în străinătate sugerează că procesul de repatriere va continua probabil pe măsură ce războiul se prelungește, potrivit Bloomberg, care citează un studiu al Institutului Universitar European din Florența privind migranții ruși.

Rusia a cunoscut două valuri de emigrație în 2022 – unul inițial după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei și al doilea în toamnă, când Kremlinul a anunțat o mobilizare „parțială”. Mulți au fugit din opoziție față de război, din cauza temerilor de colaps economic sau a refuzului de a fi trimiși pe câmpul de luptă.

Putin a descris inițial această ieșire ca o „curățare naturală și necesară a societății” de „trădători”. Dar până în vara anului trecut, liderul rus și-a schimbat tonul, descriindu-i pe cei care rămân în străinătate drept „un element suplimentar care leagă Rusia” de partenerii săi străini.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și