Rușii nu sunt afectați de retragerea marilor branduri din țară! Cum strecoară în Rusia haine, telefoane mobile și chiar mașini de lux

201

Hainele și telefoanele de firmă, laptopurile și mașinile de lux nu au dispărut din Rusia, deși marile branduri au anunțat că pleacă din această țară. Rușii continuă să le importe printr-un mecanism care le permite să ocolească sancțiunile occidentale, arată o analiză The Guardian.

Mai multe mărci globale au oprit vânzările în Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Mai mult, sancţiunile occidentale fără precedent au limitat accesul populației la lanţurile globale de aprovizionare. Rușii au găsit însă o modalitate de a readuce pe piață aceste produse: au dat undă verde „importului paralel”.

Mecanismul gândit de autoritățile de la Moscova permite companiilor locale să cumpere mărfuri de la orice firmă din afara Rusiei care a achiziţionat anterior acele bunuri în mod legal. Lista guvernamentală de bunuri admise la „importul paralel” include bunuri ale unor companii auto și de tehnologie cunoscute, dar și foarte multe mărci de modă, iar scopul declarat este apărarea intereselor consumatorilor autohtoni.

Produsele care ajung în Rusia sunt adesea destinate inițial exportului în țări care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Moscova: Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.  Produsele sunt apoi expediate în Rusia, mărcile occidentale pierzând controlul asupra distribuției și vânzării lor.

Zara, via Kazahstan

Aleksandr Gorbunov, un investitor imobiliar din Krasnoiarsk, Siberia, a decis să importe el haine de la Zara, după ce gigantul spaniol de îmbrăcăminte și-a închis magazinele din Rusia.

Ideea de a începe să vând Zara a venit de la soția mea, care a spus că își dorește foarte mult găsească în continuare hainele acestei firme”, a explicat Gorbunov, care a deschis un magazin dedicat special vânzării de produse semnate de retailerul spanion.

Cum a procedat? A găsit un vânzător în Kazahstan care importa haine Zara și a luat de la el un lot de îmbrăcăminte în valoare de două milioane de ruble (circa 32.000 de euro). Susține că prețul, la vânzare, este cu doar 200-300 de ruble (circa 5 euro) mai mare pe piesă vestimentară, față de prețul de cumpărare. „Totul este perfect legal, un import oficial, paralel”, a spus el.

„Avem și un designer care alege ce să cumpărăm din cele mai recente colecții, nu vrem să ne umplem pur și simplu magazinul cu haine Zara”, adaugă Gorbunov.

iPhone 14, în magazine cu doar o lună întârziere

Re:store, cel mai mare revânzător de produse Apple din Rusia, a fost în dificultate când compania a anunțat oficial că părăsește țara, la începutul lunii martie, întrerupând livrările de iPhone-uri și laptopuri de ultimă generație. Dar magazinul din Moscova este aprovizionat în continuare cu cele mai noi modele, inclusiv cele lansate după ce Apple s-a retras din cauza invaziei. Asta, datorită „importului paralel”.

Personalul a transmis că se așteaptă să existe o ușoară întârziere în obținerea stocurilor pentru iPhone 14, după ce acesta va fi lansat în septembrie. „Va dura aproximativ o lună, deci va fi la noi octombrie!”, a spus un asociat de vânzări.

Mașinile de lux sunt cu 20% mai scumpe, dar „cererea e uriașă”

Aceeași schemă se aplică și în cazul mașinilor de lux. Ararat Mardoian, proprietarul firmei de brokeraj auto Auto Dealer University din Moscova, a importat câteva zeci de mașini de lux în Rusia, de la începutul războiului. Sunt comandate din Dubai, India, China sau America de Sud, apoi expediate în Rusia prin țări precum Armenia sau din portul iranian Anzali.  „Este bine să eviți țările așa-zis neprietenoase, precum Țările Baltice sau Georgia”, recunoaște dealerul auto.

„Cererea de mașini occidentale, de peste 100.000 de dolari, Mercedes, BMW, Range Rover, este uriașă. Și vindem cu 20% mai scump decât înainte”, a completat Mardoian.

Afaceri dezvoltate pe Telegram

O adevărată industrie a apărut și pe canalul rusesc de mesagerie Telegram, unde vânzătorii se oferă să importe produse de lux și electronice sau chiar să se ocupe de tranzacții financiare complicate, de exemplu mutarea de numerar între Rusia și Statele Unite.

Nurbek din Kârgâzstan a transportat cu feribotul sute de produse Apple în Rusia, multe dintre ele fiind vândute ulterior pe Telegram.

„Am cumpărat până acum cam 300 de iPhone-uri și 100 de MacBook-uri. Obțin cam 5% la fiecare vânzare, așa că fac bani foarte buni. Este mai bine decât să lucrezi în construcții sau ca taximetrist”, spune el.

Sociolog: „Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului”

Potrivit sociologului Grigori Iudin, Kremlinul dorește, prin legalizarea importului paralel, să păstreze „un sentiment de normalitate în viața de zi cu zi a rușilor, adică să le permită accesul la toate produsele cu care s-au obișnuit”.

”Importul paralel joacă rolul său pentru a se asigura că viața nu este perturbată de război. Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului, ci să continue să trăiască așa cum au trăit. Produsele occidentale pot avea multă valoare pentru rusul de rând”, afirmă Iudin.

De altfel, pentru a-și satisface pofta de bunuri occidentale la care nu mai au acces, presa rusă scria, săptămâna trecută, că oamenii fac excursii de shopping în weekend în țara vecină, Belarus.â

Surse:

https://www.theguardian.com

https://www.libertatea.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și