„Șansă” contestă rezultatele alegerilor din 5 noiembrie
Partidul „Șansă” anunță că a depus contestații în toate cele 36 de circumscripții electorale de nivelul doi, prin care a solicitat consiliilor electorale de circumscripție să infirme rezultatele alegerilor locale și să ceară Comisiei Electorale Centrale (CEC) declararea alegerilor drept nule.
„Șansă” reclamă încălcări grave ale legislației electorale, care ar fi influențat rezultatele alegerilor și atribuirea mandatelor aleșilor locali. Mai exact, partidul acuză că toți candidații săi au fost excluși din cursă „abuziv și ilegal” cu doar o zi înainte de alegeri prin aplicarea ștampilei „Retras” în toate buletinele de vot, în baza deciziei Comisei pentru Situație Excepțională (CSE).
„Organele electorale nu aveau niciun drept legal de retrage candidații Partidului „Șansă” până la finalizarea tuturor litigiilor electorale care se află pe rol în instanța de judecată. Pe acest caz a fost depusă și o plângere penală la Procuratura Generală împotriva membrilor CSE, CEC și celor care au executat aceste indicații ilegale”, se arată într-un comunicat emis de „Șansă”.
Pe 3 noiembrie, CSE a exclus din cursa electorală candidații Partidului „Șansă”, bazându-se pe un raport al Serviciului de Informații și Securitate, care arăta că formațiunea corupea alegătorii și ar fi primit circa un miliard de lei din Rusia.
Premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu au explicat că decizia a fost luată în baza legii cu privire la securitatea națională și în condițiile unui „război hibrid” purtat de Rusia în R. Moldova.
Guvernanții susțin că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova „prin intermediul grupului criminal condus de oligarhul Ilan Șor”, care ar fi preluat Partidul „Șansă” după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii.